czwartek, 13 listopada 2014

Zupa rybna ze smażonym szczupakiem



A właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład.
To najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory;)



Składniki

płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
kilka płatków chili dla ostrości 
marchew
pietruszka korzeń 
ziemniaki kilka sztuk 
oliwa z oliwek 2-3 łyżki 
2 - 3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kminek do smaku
natka pietruszki 
sól ok 1,5 łyżeczki
pieprz



Przygotowanie

Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy.

32 komentarze:

  1. Polecam zajrzeć na stronę http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ ktora pelna jest informacji na temat samodzielnego leczenia miażdżycy. Ta choroba dotyka coraz więcej osób, warto wiedzieć jak sobie z nią radzić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej zupy jeszcze nie jadłam, ciekawe, czy jest dobra, bardzo dobra czy wyśmienita :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłam zupy rybnej, ciekawa jestem jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi mieć wspaniały aromat i smak. Patrząc po składnikach na pewno by mi zasmakowała; )

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne są te duże kawałki ryby w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienita zupa. Kiedyś jadłam pyszną zupę rybną, ale nie mogłam się dowiedzieć dokładnie jak została przyrządzona, a niestety mimo starań nie mogłam odtworzyć smaku tamtej zupy. Może to właśnie Twoja zupa taka jest? Wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj wciągnęłabym taką miseczkę :)
    nigdy nie robiłam zupy rybnej, rybną znam tylko mojej mamy, tą wigilijną

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, chciałabym spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wspaniale wygląda, taka treściwa, aromatyczna i smaczna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zupę rybną dobrze przyrządzoną a twoja na taką wygląda, sama nie umiem robić takich specjałów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzadko kiedy jadam zupy rybne, a szkoda bo przepadam za nimi :)
    Ze szczupakiem podbieram miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam ochotę ostatnio straszną na zupę rybną ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupę rybną jadłam i jadam do tej pory tylko z karpia, ale chyba będę musiała przygotowywać i z innych ryb.
    Zupka wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja dzisiaj siedziałam nad kremem warzywnym i myślałam o zupie rybnej :D A przez ciebie muszę teraz zrobić bo nie przestane myśleć :D mniammi

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie!
    Uwielbiam ryby w zupie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupa rybna kojarzy mi się odrazu ze świętami. A szczupak to już wogóle z domem rodzinnym, bo mój tata wędkarz ;) Uwielbiam taką zupe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda na genialną, jakoś każdy mnie zniechęca do rybnych zup i nie umiem się przemóc :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Na taką zupę chętnie bym się skusiła. Jestem ciekawa szczególnie tego szczupaka. Podałaś ją przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  19. nigdy nie jadłam zupy rybnej. ale lubię szczupaka i tak sobie myślę, że warto by dać jej szansę. może w Święta?

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy rybne, a Twoja zapowiada się fantastycznie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zupę rybną jadamy w Wigilię, Twoja wersja koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie wygląda :) zjadłabym z ogromnym apetytem....

    OdpowiedzUsuń
  23. Chętnie bym się skusiła, bo takiej zupy jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  24. Chętnie bym spróbowała, choć nie przepadam za zupą rybną :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetyczna .

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja mogę tylko pomarzyć o takiej zupie, gdzie ja znajdę szczupaka?:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubię ryby w każdej postaci, a taka zupkę to bym chętnie zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  28. fajny pomysł, dodaję do zakładek jako że muszę wreszcie zutyliować szczupaka z zamrażalnika

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jak dla mnie ryba od zawsze była bardzo smaczna i muszę przyznać, że tak zostało do tej pory. Mogę przy okazji każdemu polecić świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ gdzie oczywiście występuje przepyszny wędzony łosoś.

    OdpowiedzUsuń