niedziela, 17 listopada 2024

Zupa kalafiorowa z pieczonego kalafiora

Zupa z pieczonego kalafiora, już innej nie będziesz chciała jeść ... Tak ostatnio  dziennikarze zjawiają swoje teksty aby się klikało... Myślę jednak że szukając przepisu w sieci wpisujemy proste frazy... Ale dość wywodu.  Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna.

SKŁADNIKI 

1 mały kalafior 

1/2 główki czosnku 

2 🥕 

1 pietruszka korzeń 

sól himalajska 

2- 3 ziemniaki 

1-2 łyżki sosu sojowego 

1/2 łyżeczki mielonego kminu 

olej rzepakowy 

liście laurowe 2-3 szt 

ziele angielskie kilka ziaren 

pieprz do smaku 

gałka muszkatołowa szczypta 

śmietanka słodka/ kokosowa 

1 łyżka miso (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE 

Kalafiora podzielić na różyczki, ułożyć w foremce z połówką główki czosnku, skropić olejem i upiec w piekarniku w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut do rumienienia. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki i pokroić ziemniaki w kostkę marchewkę pietruszkę w talarki. Włożyć do garnka wlać olej i podsmażyć kilka minut. Dodać do zupy upieczonego kalafiora i czosnek. Wlać wodę do zakrycia warzyw doprawić solą dodać resztę przypraw i gotować do miękkości mniej więcej 15 minut. Pod koniec gotowania dodać sos sojowy oraz wybraną śmietankę.