Zupa z pieczonego kalafiora, już innej nie będziesz chciała jeść ... Tak ostatnio dziennikarze zjawiają swoje teksty aby się klikało... Myślę jednak że szukając przepisu w sieci wpisujemy proste frazy... Ale dość wywodu. Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna.
SKŁADNIKI
1 mały kalafior
1/2 główki czosnku
2 🥕
1 pietruszka korzeń
sól himalajska
2- 3 ziemniaki
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonego kminu
olej rzepakowy
liście laurowe 2-3 szt
ziele angielskie kilka ziaren
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa szczypta
śmietanka słodka/ kokosowa
1 łyżka miso (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Kalafiora podzielić na różyczki, ułożyć w foremce z połówką główki czosnku, skropić olejem i upiec w piekarniku w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut do rumienienia. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki i pokroić ziemniaki w kostkę marchewkę pietruszkę w talarki. Włożyć do garnka wlać olej i podsmażyć kilka minut. Dodać do zupy upieczonego kalafiora i czosnek. Wlać wodę do zakrycia warzyw doprawić solą dodać resztę przypraw i gotować do miękkości mniej więcej 15 minut. Pod koniec gotowania dodać sos sojowy oraz wybraną śmietankę.