środa, 26 lutego 2014

Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi


Nie, nie byłam w Afryce. "Podróżuję" kulinarnie po przepisach. Ciagle szukam wciąż nowych smaków i przepisów. Znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce.
Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te smażone oleju to są PĄCZKI.
Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych.
Ja wypowiedziałam się na tema: z mąką pszenną, drożdżami i skórką pomarańczową smażoną, mleczkiem kokosowym. Posypka cynamon z cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło ok. 16 sztuk.


SKŁADNIKI:

1 roztrzepane jajko
pół szklanki cukru drobnego
pół szklanki mleczka kokosowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki roztopionego masła
trochę mąki do podsypywania
olej do smażenia 


PRZYGOTOWANIE:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Roztop masło niech wystygnie. Mąkę wsyp do naczynia z suszonymi drożdżami wlej mleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Zostaw do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto (nie rośnie zbyt dużo) podziel na 4 części spłaszcz ręką i przekrój na cztery.
Rozgrzej olej i smaż aż będą rumiane. 
Sprawdzaj patyczkiem ciasto czy nie zastaje na nim surowe ciasto.
Wystudź. Do worka foliowego wsyp cukier i cynamon i obtocz pączki. 


Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz ok. 30 minut. 


Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona.
Te z piekarnika raczej na rano do konfitury. 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

poniedziałek, 24 lutego 2014

Białe Brownie z malinami


Brownie może być też ... białe. Niektórzy nazywają je Blondie. Zrobiłam go w firmie na muffiny aby wyglądały jak ciastka.
Ciasteczka są dość słodkie, dlatego ja dodałam suszonych porzeczek (do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością) aby przełamać tą słodkość. Ciasteczka są pyszne. Dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe.



SKŁADNIKI 

 100 g masła
2 jaja
70 g mąki pszennej 
40 g cukier
100 g białej czekolady
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 maliny mrożone do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozpuścić masło w rondelku.
Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudzić, przelać do naczynia z masłem i wymieszać. W innym naczyniu zmiksować jaja z cukrem. Wlewać ubite jaja cienką stróżką do masy maślano - czekoladowej ciągle mieszając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi, że ciasteczka mają fajny kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do 3/4 ich wysokości. Piec w 170 stopniach C ok. 15-20 minut do suchego patyczka.




Z podanej ilości wyjdzie około 8 ciasteczek.