Nie, nie byłam w Afryce. "Podróżuję" kulinarnie po przepisach. Ciagle szukam wciąż nowych smaków i przepisów. Znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce.
Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te smażone oleju to są PĄCZKI.
Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych.
Ja wypowiedziałam się na tema: z mąką pszenną, drożdżami i skórką pomarańczową smażoną, mleczkiem kokosowym. Posypka cynamon z cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło ok. 16 sztuk.
SKŁADNIKI:
1 roztrzepane jajko
pół szklanki cukru drobnego
pół szklanki mleczka kokosowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki roztopionego masła
trochę mąki do podsypywania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Roztop masło niech wystygnie. Mąkę wsyp do naczynia z suszonymi drożdżami wlej mleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Zostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto (nie rośnie zbyt dużo) podziel na 4 części spłaszcz ręką i przekrój na cztery.
Rozgrzej olej i smaż aż będą rumiane.
Sprawdzaj patyczkiem ciasto czy nie zastaje na nim surowe ciasto.
Wystudź. Do worka foliowego wsyp cukier i cynamon i obtocz pączki.
Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz ok. 30 minut.
Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona.
Te z piekarnika raczej na rano do konfitury.