czwartek, 31 sierpnia 2023

Sernik daktylowy z jogurtów

To kolejna propozycja ciasta bez cukru. Słodzony wyłącznie syropem daktylowym. Zrobiony z jogurtów greckich, ale możecie wziąć ser twarogowy lub tofu. Taki tofurnik daktylowy będzie cudowny. Dodatkami do tego deseru są pomarańcze, owoce miechunki, winogrona i liście melisy. Daktyl z pomarańczą świetnie pasuje. Możecie dodać też figi ( już są!) 

Składniki:

800 g jogurtu greckiego (temperatura pokojowa)

120 ml syropu daktylowego lub melasy

5 jaj

1/2 kostki miękkiego masła

skórka otarta z połówki pomarańczy

mąka ziemniaczana 2 łyżki

mąka orkiszowa 1 łyżka

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Miękie masło wkładamy do misy i  ucieramy z syropem daktylowym, nastepnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Po skończeniu żółtek dodajemy jogurt, przesiane mąki, skórkę z pomarańczy i trzepaczką ( już bez miksera) mieszamy na jednolitą masę. Nastepnie dodajemy 1/3 ubitej piany z białek, potem kolejną partię białek i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przelewamy do formy ( u mnie obręcz cukiernicza 18 cm wysmarowana tłuszczem a boki rantu wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy 80 minut w 160 stopniach C. Po skończeniu pieczenia sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Potem dekorujemy. 



poniedziałek, 28 sierpnia 2023

Mrożone banany z niebieską spiruliną


M
rożone banany z niebieską spituliną. Moim najlepszym sposobem na mrożone banany jest pokrojenie średnio dojrzałego banana w plasterki, włożenie go do woreczka i zamrażanie przez 2 godziny.  Przyznam się, że bardzo chciałam spróbować tej niebieskiej spiruliny. Tyle mówi się o jej dobroczynnych właściwosciach, ale obawiałam się smaku. Tymczasem jest w porzadku, nie" przeszkadza" w smaku. 

2 porcje

Składniki:

2 mrożone banany 

3/4 szklanki migdałowego napoju

2 łyżeczki niebieskiej spiruliny

dodatki: owoce borówki, płatki migdałowe, słonecznik, siemię lniane


Przygotowanie:

Wszytskie skałdniki umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać do miseczek i posypać ulubionymi dodatkami.