wtorek, 21 września 2021

Ażurowe naleśniki

 

Bardzo efektowne naleśniki. Możesz rozłożyć liść sałaty i zawinąć swoje ulubione dodatki. Na słodko pasuje karmelizowane cząstki jabłek, śliwek lub biały ser.

SKŁADNIKI

100 g mąka orkiszowa pełnoziarnista

100 g  mąka orkiszowa jasna

jaja –2 szt. lub 1 łyżka siemienia lnianego mielonego

350 ml napój roślinny np. migdałowy, owsiany lub mleko  

3 łyżki oleju rzepakowego

 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 

sól – 1 szczypta

oraz

butelkę z dzióbkiem

PRZYGOTOWANIE:

Przesiewamy mąki wraz proszkiem do pieczenia. Do miski wlewamy napój roślinny  i wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do butelki. z dzióbkiem.


Za pomocą butelki  rysujemy esy floresy lub inne wzorki na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z twarożkiem, brokułami, smażonymi cząstkami jabłek.