Bardzo efektowne naleśniki. Możesz rozłożyć liść sałaty i zawinąć swoje ulubione dodatki. Na słodko pasuje karmelizowane cząstki jabłek, śliwek lub biały ser.
SKŁADNIKI
100 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
100 g mąka orkiszowa jasna
jaja –2 szt. lub 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
350 ml napój roślinny np. migdałowy, owsiany lub mleko
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
sól – 1 szczypta
oraz
butelkę z dzióbkiem
PRZYGOTOWANIE:
Przesiewamy mąki wraz proszkiem do pieczenia. Do miski wlewamy napój roślinny i wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do butelki. z dzióbkiem.
Za pomocą butelki rysujemy esy floresy lub inne wzorki na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z twarożkiem, brokułami, smażonymi cząstkami jabłek.