piątek, 25 września 2020

Serniczki z figą przepis na 6 sztuk

 

Zapraszam na serniczki z figą. Robi się szybciej niż przypuszczałam. Już widziałam ten poświęcony czas 😉. Praca nad nimi jednak poszła szybko. 
Składniki  w temperaturze pokojowej. 

SKŁADNIKI

Na 6 sztuk potrzeba
 
350 g sera do serników
150 ml jogurtu
1 łyżka ksylitolu/ miodu/ cukru pudru
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej 
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła

6 małych fig 

PRZYGOTOWANIE

Masę serową utarłam w makutrze, bez miksera. Najpierw utarłam masło z ksylitolem, dodałam ser, potem jogurt, wanilię,wbiłam jajko a na koniec mąkę ziemniaczaną. Przelałam w równych proporcjach do formy silikonowej na muffiny a w środek wcisnęłam figę💜. Piekłam  w 180 stopniach C 30 minut aż stały rumiane.
















czwartek, 24 września 2020

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę

 


Jeśli lubicie buraki ta sałatka będzie Wam bardzo smakować.

SKŁADNIKI:

6 średnich buraków

po łyżeczce kuminu i kolendry

1/2 łyżeczki cynamonu

2 - 3 łyżki oliwy

czerwona cebula

sól i pieprz do smaku 

natka 

ocet malinowy lub jabłkowy ok. 1 łyżki 

PRZYGOTOWANIE:


Ugotowałam ekologiczne buraki. Starłam je na tarce. Rozgrzałam rondel, wlałam oliwę i dodałam kumin, kolendrę i cynamon. Dodałam to do buraków. Dodałam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, łyżkę octu malinowego, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Smaki się wymieszały i im dłużej stoi w lodówce tym lepsza.

środa, 23 września 2020

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia


Uwielbiam szarlotkę z budyniem, ale nie ZAWSZE chce mi się piec ;). Tą w słoiczku nie tylko szybko się robi, ale można zabrać ze sobą do pracy. To Ty decydujesz czy będzie bez glutenu, bez laktozy, poprzez wybór mleka roślinnego lub krowiego. Czy wybierzesz ciasteczka kruche owsiane czy pszenne. Jak nie zrobisz to i tak będzie pysznie. 

SKŁADNIKI:

8 ciasteczek kruchych np. owsianych

kilka orzechów włoskich

budyń waniliowy 

450 ml mleka

słoiczek prażonych jabłek

4 słoiczki lub szklaneczki

 PRZYGOTOWANIE:

Budyń ugotuj według opisu na opakowaniu. Garnek z budyniem wstaw do naczynia z zimną wodą i przestudź. Można położyć folię spożywczą na wierzch, aby na budyniu nie zrobiła się sucha "skórka” .

Ciasteczka połam w dłoniach i lekko rozkrusz np. pałką ( nie mielę w malakserze, bo wtedy są zbyt miałkie).

Orzechy posiekaj i dodaj do pokruszonych ciastek. Wymieszaj. Na dna słoiczka wsyp dużą łyżkę ciastek, potem budyń i jabłka. Powtórz czynność. Gotowe:) 

wtorek, 22 września 2020

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami

Często robię naleśniki gryczane. Uwielbiam ich "koronkową" strukturę. Kojarzą mi się z serwetkami dzierganymi na szydełku. Mama zrobiła smażone jabłka. Dostałam cztery słoiki. Prawdziwe jesienny deser.


Naleśniki ciasto:

szklanka mąki gryczanej

2 i 1/3  szklanki napoju sojowego lub mleka

szczypta soli 

olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj składniki ciasta. Jeśli trzeba dolej trochę mleka, aby konsystencja była jak na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i smaż naleśniki.