Zapraszam na serniczki z figą. Robi się szybciej niż przypuszczałam. Już widziałam ten poświęcony czas 😉. Praca nad nimi jednak poszła szybko.
piątek, 25 września 2020
Serniczki z figą przepis na 6 sztuk
czwartek, 24 września 2020
Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
6 średnich buraków
po łyżeczce kuminu i kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
2 - 3 łyżki oliwy
czerwona cebula
sól i pieprz do smaku
natka
ocet malinowy lub jabłkowy ok. 1 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowałam ekologiczne buraki. Starłam je na tarce. Rozgrzałam rondel, wlałam oliwę i dodałam kumin, kolendrę i cynamon. Dodałam to do buraków. Dodałam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, łyżkę octu malinowego, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Smaki się wymieszały i im dłużej stoi w lodówce tym lepsza.
środa, 23 września 2020
Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia
SKŁADNIKI:
8 ciasteczek kruchych np. owsianych
kilka orzechów włoskich
budyń waniliowy
450 ml mleka
słoiczek prażonych jabłek
4 słoiczki lub szklaneczki
PRZYGOTOWANIE:
Budyń ugotuj według opisu na opakowaniu. Garnek z budyniem wstaw do naczynia z zimną wodą i przestudź. Można położyć folię spożywczą na wierzch, aby na budyniu nie zrobiła się sucha "skórka” .
Ciasteczka połam w dłoniach i lekko rozkrusz np. pałką ( nie mielę w malakserze, bo wtedy są zbyt miałkie).
Orzechy posiekaj i dodaj do pokruszonych ciastek. Wymieszaj. Na dna słoiczka wsyp dużą łyżkę ciastek, potem budyń i jabłka. Powtórz czynność. Gotowe:)
wtorek, 22 września 2020
Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
Naleśniki ciasto:
szklanka mąki gryczanej
2 i 1/3 szklanki napoju sojowego lub mleka
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj składniki ciasta. Jeśli trzeba dolej trochę mleka, aby konsystencja była jak na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i smaż naleśniki.