czwartek, 26 kwietnia 2018

Zupa z buraczków z orzechami i imbirem

Zupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami



Składniki (dla 4 osób):

1/2 kg czerwonych buraków
cebula
1pasternak
smakowa oliwa
1 l bulionu warzywnego
imbir 2 cm
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
orzechy włoskie podprażone

Przygotowanie:

Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego tłuszczu i usmaż cebulę. Dodaj przyprawy. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty. Dodaj tarty imbir. Następnie dodaj 1 litr bulionu warzywnego. Gotuj przez 30 minut. Zmiksuj na krem.
Zupę polej olejem z orzechów.



wtorek, 24 kwietnia 2018

Pierwsze sushi jak zrobić ?

Przygotowanie samemu sushi daje mnóstwo satysfakcji i nie jest trudne. Przygotowanie sushi pierwszy raz zajęło nam dwie godziny. Warto było. Cudowne doświadczenie. Kolejne sushi poszło nam bardzo sprawnie.

SKŁADNIKI:

ryż ekologiczny do sushi Bio Planet  1 szklanka
woda 1 i 1/5 szklanki
ocet ryżowy  50 ml
cukier  1 łyżka
sól do smaku
arkusze nori Bio np. Arche - 1 opakowanie
wasabi  1 szt.
imbir marynowany  1 słoik
awokado  1/4 szt.
por biała część 10 cm
ogórek świeży  1/2 szt.
serek śmietankowy - 3 łyżeczki
jajko


PRZYGOTOWANIE:

Wypłukaj ryż ponieważ zawiera dużo skrobi. Ważne aby robić to zimną wodą. Można przecierać delikatnie ziarenka ryżu miedzy palcami. Robimy tak trzy cztery razy, do momentu kiedy woda z płukania przestanie być mętna. Tak umyte ziarna zalewamy wodą i moczymy je 10 minut. Wylewamy ponownie wodę i dodajemy już właściwą proporcje czyli 1 i 1/5 szklanki wody. Nie solimy. Następnie wstawiamy przykryty pokrywką garnek na palnik (do momentu zagotowania się wody minie ok 6 minut) i gotujemy teraz 2 minuty od momentu zagotowania wody. Nie odrywamy pokrywki do końca procesu gotowania. Następnie pozostawiamy na najmniejszym palniku lub kuchenki elektrycznej na 8-10 min. Po zdjęciu z palnika najlepiej jest odstawić garnek w zimne miejsce lub na zimny kamień na 15 min. i jeszcze nie zdejmujemy pokrywki. Po ostygnięciu wysypujemy ryż do płaskiego naczynia i zalewamy zaprawą (ocet + cukier + sól) uzyskać shari. Lekko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Taką zaprawą zalewamy po wierzchu ostudzony ryż i delikatnie mieszamy aby płyn rozprowadzić w całej porcji ryżu. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie mieszamy delikatnie tak aby nie pokruszyć ziaren i przykryte odstawiamy na jeszcze 5-10 min.
Smażymy cienki omlet z jajka.
Na bambusowej macie (makisu) kładziemy nori, czyli wodorosty i rozprowadzamy ryż równomiernie na całej szerokości wodorostu. W górnej części pozostawiamy około 2 cm arkusza bez ryżu aby po zwinięciu zakleić rolkę. Ryż układamy tak aby na obrzeżach powstała delikatnie wyższa ramka. Układając ryż moczymy dłonie aby uniknąć przyklejania ryżu do rąk. Na ryż w środkowej części układamy kolejno sałatę, serek pokrojone warzywa i omlet. Przy pomocy bambusowej maty zwijamy rolkę. Przed końcem zwijania moczymy niepokryty ryżem koniec wodorostu wodą i dokręcamy do przyklejenia.
Tak uformowaną rolkę tniemy na krążki. Podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.




poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Białkowy omlet z ziołami, serkiem wiejskim i z chrzanem


Białkowe śniadanie to wartościowy posiłek na początek dnia. 
Omlet według dietetyków to  najprostszy i najzdrowszy posiłek, który przygotujesz w bardzo krótkim czasie. A ty będziesz się czuł syty prze dłuższy czas. 

SKŁADNIKI:

3 białka z jaja
łyżka posiekanej natki z koperkiem
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
rzeżucha ok lyżeczki
serek wiejski 
łyżeczka tartego lub świeżego chrzanu

                                    PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej mocno patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego. Wlej roztrzepane białko z ziołami (z wyjątkiem rzeżuchy). Wlej zawartość na patelnię. Smaż krótko, następnie przeżuć na drugą stronę.
Po wysmażeniu wyłóż omlet na talerz, na środku rozłóż serek wiejski wymieszany z chrzanem.
Posól, dodaj pieprz. Na wierzch posyp rzeżuchę.