sobota, 23 września 2017

Risotto z maślakami


              Dziś kolejny raz dostałam maślaki i białe kozaki. To  wielka radość. Maślaki połączyłam z risottem.



Składniki:

300 gram ryżu arborio
cebula biała
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki oliwy
700 ml bulionu
150 ml białego wina wytrawnego
niteczki szafranu

Przygotować bulion z niteczkami szafranu.
W kostkę pokroić cebulę.Czosnek posiekać.
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut.


Na drugiej patelni:

Maślaki  i kozaka białego obrać ze śluzowatej skórki. Pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać maślaki i dusić dodając odrobinę masła. Posolić i dodać pieprz. Dusić ok 5 minut.
Wyłożyć risotto, dodać grzyby i posypać natką.