Kolejny raz dostałam maślaki i białe kozaki. To wielka radość być tak obdarowanym. Maślaki połączyłam z risottem.
Składniki:
300 g ryżu arborio
cebula biała
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki oliwy
700 ml bulionu
150 ml białego wina wytrawnego
niteczki szafranu
Przygotowanie:
Przygotować bulion z niteczkami szafranu.
W kostkę pokroić cebulę.Czosnek posiekać.
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut.
Na drugiej patelni:
Maślaki obrać ze śluzowatej skórki a nóżkę kozaka białego obrać ze skórki. Pokroić grzyby w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać maślaki i dusić dodając odrobinę masła. Posolić i dodać pieprz. Dusić ok 5 minut.
Wyłożyć risotto, dodać grzyby i posypać natką.