Kolejny raz dostałam maślaki i białe kozaki. To wielka radość być tak obdarowanym. Maślaki połączyłam z risottem.
Składniki:
300 g ryżu arborio
cebula biała
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki oliwy
700 ml bulionu
150 ml białego wina wytrawnego
niteczki szafranu
Przygotowanie:
Przygotować bulion z niteczkami szafranu.
W kostkę pokroić cebulę.Czosnek posiekać.
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut.
Na drugiej patelni:
Maślaki obrać ze śluzowatej skórki a nóżkę kozaka białego obrać ze skórki. Pokroić grzyby w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać maślaki i dusić dodając odrobinę masła. Posolić i dodać pieprz. Dusić ok 5 minut.
Wyłożyć risotto, dodać grzyby i posypać natką.
NA pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńproste i lekkie - ideał :)
OdpowiedzUsuńMmm wyglada bosko! Idealne danie na ten sezon grzybowy :)
OdpowiedzUsuńpo prostu obłęd :) tak żałuję, że się nie znam na grzybach :(
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda bosko i na pewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńsuper danie :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie o tej porze roku. Z pewnością wypróbuję Twój przepis :*
OdpowiedzUsuńNajlepszy jesienny obiad <3
OdpowiedzUsuńMam grzyby, mam arborio, zrobię risotto!
OdpowiedzUsuń