sobota, 16 września 2017

Pieczone ziemniaki z serem i kiszoną kapustą

Jeżdżąc na rowerze  po podwarszawskich miejscowościach czuję dym z ognisk. Znam zapach  i smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Dlatego wiedziona zapachem kupiłam ogromne ziemniaki. Upiekłam je w piekarniku, miąższ wymieszałam z serem, a  wierzch przykryłam kiszoną kapustą z tymiankiem i kminkiem.

Składniki:

2 duże ziemniaki
ser ( u mnie owczy)
pieprz
sól
kminek
kiszona kapusta
tymianek
oliwa

Przygotowanie:

Ziemniaki owiń w folię i upiecz w ognisku  lub w piekarniku ok 60 minut. Miękkie przetnij na pół. Wydrąż środki nie uszkadzając skórek. Do miąższu dodaj starty ser i kminek. Wymieszaj. Nadziej skórki z ziemniaków. Jeśli robisz opcję z  piekarnika, ułóż połówki pod grillem i zapiecz. Jeśli jesteś szczęściarzem i wolisz ognisko, połówki ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka centymetrów ponad ziemniaki tworząc jakby naczynie. Połóż na rozżarzonych węglach i pozwól, aby ser się roztopił. Potem posyp np. kiszoną kapustę.



11 komentarzy:

  1. Zjadłabym takiego pieczonego ziemniaka... jestem ciekawa smaku - w pierwszej kolejności bez dodatków (mimo iż nie lubię ziemniaków) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam ziemniaków z ogniska - pewnie dlatego, że dawno nie byłam ma żadnym ognisku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ziemniaki z ogniska, a ten dodatek kapustki jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaczki po prostu kochamy a tak podane i to jeszcze z kapustką to musi być raj <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ziemniaki, co prawda nie z ogniska, ale na pewno równie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myyy jakie pyszne, z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby tylko ziemniak, a jakie pyszne danie z niego może powstać! Ziemniaki z ogniska to smak dzieciństwa. Podany w ten sposób, wydaję się być jeszcze bardziej smaczny :)

    OdpowiedzUsuń