Składniki:
2 duże ziemniaki
ser ( u mnie owczy)
pieprz
sól
kminek
kiszona kapusta
tymianek
oliwa
Przygotowanie:
Ziemniaki owiń w folię i upiecz w ognisku lub w piekarniku ok 60 minut. Miękkie przetnij na pół. Wydrąż środki nie uszkadzając skórek. Do miąższu dodaj starty ser i kminek. Wymieszaj. Nadziej skórki z ziemniaków. Jeśli robisz opcję z piekarnika, ułóż połówki pod grillem i zapiecz. Jeśli jesteś szczęściarzem i wolisz ognisko, połówki ziemniaków połóż na folii formując je tak, aby wystawała kilka centymetrów ponad ziemniaki tworząc jakby naczynie. Połóż na rozżarzonych węglach i pozwól, aby ser się roztopił. Potem posyp np. kiszoną kapustę.
Zjadłabym takiego pieczonego ziemniaka... jestem ciekawa smaku - w pierwszej kolejności bez dodatków (mimo iż nie lubię ziemniaków) :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam ziemniaków z ogniska - pewnie dlatego, że dawno nie byłam ma żadnym ognisku;)
OdpowiedzUsuńKocham ziemniaki z ogniska, a ten dodatek kapustki jest genialny :)
OdpowiedzUsuńapetycznie i to bardzo! :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCiekawie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńZiemniaczki po prostu kochamy a tak podane i to jeszcze z kapustką to musi być raj <3
OdpowiedzUsuńooo jak ciekawie i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ziemniaki, co prawda nie z ogniska, ale na pewno równie smaczne :)
OdpowiedzUsuńMyyy jakie pyszne, z chęcią bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńNiby tylko ziemniak, a jakie pyszne danie z niego może powstać! Ziemniaki z ogniska to smak dzieciństwa. Podany w ten sposób, wydaję się być jeszcze bardziej smaczny :)
OdpowiedzUsuń