Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu
Składniki:
pół główki czerwone kapusty pekińskiej
1 opakowanie tofu
marchewka
papryczka chili
posiekane orzeszki arachidowe
Dressing:
1 łyżka ocet ryżowy
2-3 łyżki olej
4 cm imbiru
1 ząbek czosnku
kilka łyżek sosu sojowego
Marynata do tofu:
1 łyżka oleju
2 cm startego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE:
Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy około 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. Po wysmażeniu zdejmujemy, dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone tofu i marchewkę. Mieszamy wraz z dresingiem. Posypujemy prażonymi orzeszkami.