Szybkie śniadanie, krótki wpis. Mega dawka zdrowia z pastą z jagód. Więcej o paście (TU!)
jogurt kokosowy
mango
pestki słonecznika
bio banan
nasiona słonecznika
szczypta nasion chia
i gotowe!
piątek, 3 listopada 2017
wtorek, 31 października 2017
Zapiekane naleśniki z farszem bolognese.
Czy Wasze dzieci także uwielbiają sos bolognese? Mój syn od dziecka go uwielbia. Nie wiem co ten sos w sobie ma? Zwykle kiedy robiłam spaghetti z tym sosem mój syn jadł takie porcje, że trudno było mi uwierzyć, że można tyle zjeść :)
Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem.
Naleśniki:
1.5 szklanki mąki
1 szklanka zimniej gazowanej wody
jajo zielononóżki
szczypta soli
olej do smażenia
Połączyć składniki na naleśniki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków).
Farsz bolognese:
500 gram mięsa mielonego z udźca indyka
cebula
marchewka
seler naciowy 1 łodyga
oregano
oliwa
ząbek czosnku
1 małe peperoncino
sól
1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
Sos:
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy, następnie dodajemy mięso, solimy. Kiedy będzie gotowe dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy. Doprawiamy resztą składników. Gotujemy chwilę.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane naleśniki, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekałam ok 10 minut pod grillem.
Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem.
Naleśniki:
1.5 szklanki mąki
1 szklanka zimniej gazowanej wody
jajo zielononóżki
szczypta soli
olej do smażenia
Połączyć składniki na naleśniki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków).
Farsz bolognese:
500 gram mięsa mielonego z udźca indyka
cebula
marchewka
seler naciowy 1 łodyga
oregano
oliwa
ząbek czosnku
1 małe peperoncino
sól
1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
Sos:
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy, następnie dodajemy mięso, solimy. Kiedy będzie gotowe dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy. Doprawiamy resztą składników. Gotujemy chwilę.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane naleśniki, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekałam ok 10 minut pod grillem.
poniedziałek, 30 października 2017
Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu
Składniki:
pół główki czerwone kapusty pekińskiej
1 opakowanie tofu
marchewka
papryczka chili
posiekane orzeszki arachidowe
Dressing:
1 łyżka ocet ryżowy
2-3 łyżki olej
4 cm imbiru
1ząbek czosnku
kilka łyżek sosu sojowego
Marynata do tofu:
1 łyżka oleju
2 cm startego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz cayenne
Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. po wysmażeniu zdejmujemy , dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone tofu i marchewkę. Mieszamy wraz z dresingiem. Posypujemy prażonymi orzeszkami.
pół główki czerwone kapusty pekińskiej
1 opakowanie tofu
marchewka
papryczka chili
posiekane orzeszki arachidowe
Dressing:
1 łyżka ocet ryżowy
2-3 łyżki olej
4 cm imbiru
1ząbek czosnku
kilka łyżek sosu sojowego
Marynata do tofu:
1 łyżka oleju
2 cm startego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz cayenne
Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. po wysmażeniu zdejmujemy , dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone tofu i marchewkę. Mieszamy wraz z dresingiem. Posypujemy prażonymi orzeszkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)