piątek, 3 listopada 2017

Jogurt kokosowy z pastą z jagód

Szybkie śniadanie, krótki wpis. Mega dawka zdrowia z pastą z jagód. Więcej o paście (TU!)

SKŁADNIKI:

jogurt kokosowy
mango
pestki słonecznika
bio banan
nasiona słonecznika
szczypta nasion chia

i gotowe!


wtorek, 31 października 2017

Naleśniki z farszem bolognese

Czy wasze dzieci także uwielbiają sos bolognese? Mój syn od dziecka go uwielbia. Nie wiem co ten sos w sobie ma? Zwykle kiedy robiłam spaghetti z tym sosem mój syn jadł takie porcje, że trudno było mi uwierzyć, że można tyle zjeść :)

Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem.

Składniki:

Naleśniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka zimniej gazowanej wody
1 jajo 
szczypta soli
olej do smażenia

Połączyć składniki na naleśniki.  Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć  cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków).

Farsz bolognese:

500 gramów mięsa mielonego z udźca indyka
cebula
marchewka
seler naciowy 1-2 łodygi
oregano
oliwa
ząbek czosnku
1 małe peperoncino
sól
1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku

Sos:

puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
wiórki mozzarelli do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy, następnie dodajemy mięso, solimy. Kiedy będzie gotowe dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy.

Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy. Doprawiamy resztą składników. Gotujemy chwilę.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane naleśniki, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekałam około 10 minut pod grillem.



poniedziałek, 30 października 2017

Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu

Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu

Składniki:

pół główki czerwone kapusty pekińskiej
1 opakowanie tofu
marchewka
papryczka chili
posiekane orzeszki arachidowe

Dressing:

1 łyżka ocet ryżowy
2-3 łyżki olej
4 cm imbiru
1 ząbek czosnku
kilka łyżek sosu sojowego

Marynata do tofu:

1 łyżka oleju
2 cm startego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE:

Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy około 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. Po wysmażeniu zdejmujemy, dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone tofu i marchewkę. Mieszamy wraz z dresingiem. Posypujemy prażonymi orzeszkami.