Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem.
Składniki:
Naleśniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka zimniej gazowanej wody
1 jajo
szczypta soli
olej do smażenia
Połączyć składniki na naleśniki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków).
Farsz bolognese:
500 gramów mięsa mielonego z udźca indyka
cebula
marchewka
seler naciowy 1-2 łodygi
oregano
oliwa
ząbek czosnku
1 małe peperoncino
sól
1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
Sos:
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
Naleśniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka zimniej gazowanej wody
1 jajo
szczypta soli
olej do smażenia
Połączyć składniki na naleśniki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków).
Farsz bolognese:
500 gramów mięsa mielonego z udźca indyka
cebula
marchewka
seler naciowy 1-2 łodygi
oregano
oliwa
ząbek czosnku
1 małe peperoncino
sól
1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
Sos:
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
wiórki mozzarelli do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy, następnie dodajemy mięso, solimy. Kiedy będzie gotowe dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy. Doprawiamy resztą składników. Gotujemy chwilę.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane naleśniki, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekałam około 10 minut pod grillem.
Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy, następnie dodajemy mięso, solimy. Kiedy będzie gotowe dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy. Doprawiamy resztą składników. Gotujemy chwilę.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane naleśniki, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekałam około 10 minut pod grillem.
Świetny pomysł, chyba wszyscy uwielbiają sos bolognese, a tu mamy go w nowej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńsuper nalesniki :) bardzo lubię wytrawne w wersji zapiekanej :) czasami również robię bolognese :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie...
Pysznie wyglądają 😊. Muszy zrobić mojemu synowi. On uwielbia spaghetti bolonese. Naleśniki z tym sosem na pewno są pyszne 😊❤
OdpowiedzUsuńPysznie i pomysłowo, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie! Aż mam ochotę pochłonąć monitor :D
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, uwielbiam naleśniki w wersji wytrawnej. :)
OdpowiedzUsuń