poniedziałek, 30 października 2017

Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu

Składniki:

pół główki czerwone kapusty pekińskiej
1 opakowanie tofu
marchewka
papryczka chili
posiekane orzeszki arachidowe

Dressing:

1 łyżka ocet ryżowy
2-3 łyżki olej
4 cm imbiru
1ząbek czosnku
kilka łyżek sosu sojowego

Marynata do tofu:

1 łyżka oleju
2 cm startego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz cayenne

Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. po wysmażeniu zdejmujemy , dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone tofu i marchewkę. Mieszamy wraz z dresingiem. Posypujemy prażonymi orzeszkami.

9 komentarzy:

  1. Kilka razy widziałam tę kapustę ale nigdy nie jadłam. Danie wygląda apetycznie mimo iż nie lubię i nie mogę jeść tofu.. Śliczne kolorki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie wymyśliłaś -:) Moje smaki. Lubię tofu, a czerwonej pekinki nie kupowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie kupić taką kapustę, bo jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czerwonej pekinki jeszcze nie jadłam, muszę kiedys spróbować :)
    danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To mógłby być mój codzienny obiad, świetne orientalne danie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczna! Bardzo fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet nigdy nie widziałyśmy takiego koloru kapusty pekińskiej :D

    OdpowiedzUsuń