Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu
Składniki:
pół główki czerwone kapusty pekińskiej
1 opakowanie tofu
marchewka
papryczka chili
posiekane orzeszki arachidowe
Dressing:
1 łyżka ocet ryżowy
2-3 łyżki olej
4 cm imbiru
1 ząbek czosnku
kilka łyżek sosu sojowego
Marynata do tofu:
1 łyżka oleju
2 cm startego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE:
Tofu kroimy w kosteczkę i marynujemy około 20 minut. Marchew kroimy na zapałki. Kapustę siekamy. Zamarynowane tofu smażymy w woku lub na dużej patelni. Po wysmażeniu zdejmujemy, dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Do miski przekładamy posiekaną kapustę, wysmażone tofu i marchewkę. Mieszamy wraz z dresingiem. Posypujemy prażonymi orzeszkami.
Kilka razy widziałam tę kapustę ale nigdy nie jadłam. Danie wygląda apetycznie mimo iż nie lubię i nie mogę jeść tofu.. Śliczne kolorki ;)
OdpowiedzUsuńPyszne danie wymyśliłaś -:) Moje smaki. Lubię tofu, a czerwonej pekinki nie kupowałam.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie kupić taką kapustę, bo jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńczerwonej pekinki jeszcze nie jadłam, muszę kiedys spróbować :)
OdpowiedzUsuńdanie wygląda smakowicie :)
To mógłby być mój codzienny obiad, świetne orientalne danie :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Ale apetyczna! Bardzo fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńNawet nigdy nie widziałyśmy takiego koloru kapusty pekińskiej :D
OdpowiedzUsuń