niedziela, 9 kwietnia 2017

Pasta ze słonecznika do kanapek


Drugie śniadanie jest bardzo ważne w codziennym jadłospisie.  Ponieważ poranki witam owsianką, to drugie śniadanie chcę aby wygladało zupełnie inaczej. Najczęściej robię pasty do chleba.
Dziś u mnie chleb domowej roboty żytni na zakwasie, pasta że słonecznikiem i mnóstwo warzyw:)

SKŁADNIKI:

200 g ekologicznych pestek ze słonecznika namoczonych przez noc

suszony pomidor

łyżeczka koncentratu pomidorowego

odrobina skórki z cytryny

ząbek czosnku lub czosnek niedźwiedzi

sól do smaku

pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Nasiona słonecznika namoczyć przynajmniej na dwie godziny. Odcedzić.
Wszystkie składniki pasty zblendować  razem na pastę.

Przełożyć do naczynia i trzymać w lodówce kilka dni.