wtorek, 24 grudnia 2024

Paszteciki z kapustą i grzybami do barszczu

Paszteciki z kapustą i grzbami do barszczu.

SKŁADNIKI:

Ciasto 

500 g mąki 

100 g miękkiego masła 

1 łyżka miodu akacjowego / cukru 

1/2 łyżeczki soli 

100 ml mleka / lub napoju roślinnego 

2 jajka 

20 g świeżych drożdży 

150 ml jogurtu 9 % (dałam firmy Maluta)


Farsz 

500 g kapusty kiszonej  

30 g grzybów suszonych

2 liście laurowe 

kilka ziarenek  ziela angielskiego 

1 łyżeczka soli 

 pieprz do smaku 


PRZYGOTOWANIE: 

Farsz: kapustę przełóż do garnka zalej zimną wodą i wypłukaj z nadmiaru kwasu. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka, wlej ponownie wodę i gotuj kapustę około 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim.  Następnie odcedź i wystudź.  W drugim garnku namocz grzyby.  Po namoczeniu grzyby ugotuj 15 minut.wyjmij grzyby z wody i odcedź. Kapustę i grzyby razem przesiekaj na desce. Na dużej patelni usmaż na kilku łyżkach oliwy lub oleju cebulę pokrojoną w kosteczkę do cebuli dodaj kapustę z grzybami i duś razem do 10 minut. Farsz wystudź. 

Przygotuj ciasto. Możesz to zrobić na stolnicy albo w w dużej misce. Do miski dodaj miękkie masło, miód i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj jogurt i dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i schowaj do lodówki na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i rozwałkuj prostokąt dosyć cienki. Przekrój wzdłuż na trzy pasy na środku nałóż farsz i  zlep brzegi. Następnie przetnij je na paszteciki około 6 cm każdy. Paszteciki ułóż w znacznej odległości od siebie na blasze. Nagrzej piekarnik na 180° C i piecz do 30 minut.