Paszteciki z kapustą i grzbami do barszczu.
SKŁADNIKI:
Ciasto500 g mąki
100 g miękkiego masła
1 łyżka miodu akacjowego / cukru
1/2 łyżeczki soli
100 ml mleka / lub napoju roślinnego
2 jajka
20 g świeżych drożdży
150 ml jogurtu 9 % (dałam firmy Maluta)
Farsz
500 g kapusty kiszonej
30 g grzybów suszonych
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Farsz: kapustę przełóż do garnka zalej zimną wodą i wypłukaj z nadmiaru kwasu. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka, wlej ponownie wodę i gotuj kapustę około 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie odcedź i wystudź. W drugim garnku namocz grzyby. Po namoczeniu grzyby ugotuj 15 minut.wyjmij grzyby z wody i odcedź. Kapustę i grzyby razem przesiekaj na desce. Na dużej patelni usmaż na kilku łyżkach oliwy lub oleju cebulę pokrojoną w kosteczkę do cebuli dodaj kapustę z grzybami i duś razem do 10 minut. Farsz wystudź.
Przygotuj ciasto. Możesz to zrobić na stolnicy albo w w dużej misce. Do miski dodaj miękkie masło, miód i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj jogurt i dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i schowaj do lodówki na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i rozwałkuj prostokąt dosyć cienki. Przekrój wzdłuż na trzy pasy na środku nałóż farsz i zlep brzegi. Następnie przetnij je na paszteciki około 6 cm każdy. Paszteciki ułóż w znacznej odległości od siebie na blasze. Nagrzej piekarnik na 180° C i piecz do 30 minut.