sobota, 18 sierpnia 2018

Ciasto z jabłkami z kratką

W tym roku jabłonie uginają się od owoców. Dojrzałe, soczyste, pełne smaku. Z tych zakupionych na targu zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z kratką. Na stole prezentuje się wspaniale.

Składniki:

Wypełnienie:

6 jabłek
opakowanie cukru z cynamonem lub łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
1 łyżka miodu
kardamon mielony 1/2 łyżeczki

Ciasto:

500 g mąki orkiszowej lub krupczatki
kostka zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki zimnego mleka
1/2 łyżeczki mielonej wanilii










PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto (ja umieszczam składniki w malakserze, dzięki czemu ciasto jest bardziej kruche, bo masło nie ogrzewa się od rąk, potem chwilę zagniatam w kulę, zawijam w folię). Schłodzić w lodówce 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami (cukrem z cynamonem, kardamonem i anyżem). Można polać łyżką miodu. Odstawić.



Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Rozwałkować na cienki placek. Ułożyć ciasto w formie wysmarowanej masłem. Ułożyć jabłka.
Rozwałkować drugą część ciasta. Pociąć w paseczki i zrobić kratkę.
Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, piecz 45 minut.




4 komentarze: