poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Kasza owsiana z kurkami



Po raz pierwszy udało nam się zebrać kurki. Mieszkałam w mieście, gdzie w lasach zbierano prawdziwki i podgrzybki. Kurki rosły tylko w jednym miejscu i zwykle było ich tam kilka.
Przygotowałam nasze grzyby z bardzo zdrową kaszą owsianą.

Grzyby oczyściłam szczoteczką do zębów i bardzo się ten sposób sprawdził.

SKŁADNIKI

szklanka opłukanej kaszy owsianej ( u mnie bezglutenowa)
2 szklanki wody
szczypta soli
szklanka blanszowanego zielonego groszku
250 gram kurek
olej rzepakowy
natka pietruszki
cebula
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę wypłukać i zalać 2 szklankami wody, dodać sól, gotować około 15 minut. Odcedzić. Posiekać w kostkę cebulę.
Na patelni rozgrzać olej i  cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać oczyszczone grzyby dusić od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać groszek a po 2 - 3 minutach dodać kaszę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.



4 komentarze:

  1. Nie przepadam za kaszą owsianą, ale ta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowałam pierwszy raz, bardzo mi smakuje a dodatkowo jest bezglutenowa.

      Usuń
    2. To prawda :) Ale dla mnie najlepsza to jaglana :)

      Usuń
    3. Jaglanej już nie jemy ze względu na wysoki IG.

      Usuń