sobota, 20 października 2012

Indyjski chlebek naan




Indyjskie chlebki naan

Składniki

10 kopiastych łyżek mąki
3 łyżki jogurtu
1 łyżka oleju
20 g drożdży
120 ml mleka
czarnuszka

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać rozkruszone drożdże i lekko podgrzane mleko, jogurt i oliwę, sól. Całość zagnieć w elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłóżyć ciasto na stolnicę, podzielić na 4 części z których naleźy uformuować 4 bułeczki, następnie spłaszczyć je na wysokość ok. 1 cm. Wstawić do piekarnika  nagrzanego na 220 stopni C i piec ok. 15-20 minut.





piątek, 19 października 2012

Apetitka ostra pasta do kanapek


Latem kiedy są pyszne pomidory warto zrobić do słoika 
ostrą pastę do kanapek Apetitka. 


SKŁADNIKI:

2,5 kg pomidorów
2 duże czerwone papryki
1 chilli
cebula
100 ml oleju
sól pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Przygotować kilka słoików. Dobrze je wymyć i wypasteryować.
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, pokrój w małe kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pomidory. Gotuj ok. godziny tak, aby odparowała z nich woda. W drugim naczyniu zeszklić cebulę pokrojoną w dość drobną kostkę. Dadaj papryki w kawałkach i duś aż będą miękkie. Przełóż paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok. 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj. 


My jemy naszą Apetitkę z grzanką, chlebem z żyta, a czasami kładziemy na wierzch anchois.

czwartek, 18 października 2012

Recenzja "Jedz to co kochasz kochaj to co jesz"




Jak pozbyć się poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą figurę? Po prostu „Jedz to co kochasz kochaj to co jesz” . Autorką tej pozycji jest Dr. Michelle May, która zmagała się z problemem jo-jo . Któż więc  lepiej może zrozumieć ten problem. Jest propagatorką jedzenia bez poczucia winy. Wraz z mężem  - szefem kuchni – tworzy nowe przepisy na pyszne i zdrowe posiłki. Mnie autorka przekonała – jem to co kocham!
Ta książka może być rewolucją w twoim życiu, kluczem do rozwiązania problemów związanych z wagą i jedzeniem.  Odnajdziesz w niej logiczną kombinację diety i ćwiczeń. Szczegółowe informacje na temat roli białka, węglowodanów, tłuszczy i witamin w naszym organizmie. Jedząc świadomie dostrzeżesz różnicę w ilości jedzenia , które potrzebujesz. To ty będziesz decydowała! co jeść . W książce nie znajdziesz informacji o metodach odchudzania. Poznasz natomiast strategie odżywiania. Najpierw musisz poznać swój styl jedzenia: jedzenie instynktowne , objadanie się czy  jedzenie restrykcyjne . Który typ reprezentujesz? Autorka w szczegółowy sposób pokazuje różnice i skutki takiego odżywiania . Cykl jedzenia dzieli na sześć etapów –pytań:  Dlaczego jem? Kiedy ? Co? Jak? Ile? Gdzie? Autorka zaleca powrót do jedzenia instynktownego.
Książka składa się z czterech części: Myśl: odpowiesz w niej  sobie na pytania dlaczego? jak? co powinnaś jeść i w jakiej ilości? Odżywiaj się: wiesz pewnie dużo na temat zdrowego odżywiania proponowanego przez wiele restrykcyjnych diet? Ale samo słowo dieta już narzuca ci łańcuch na lodówkę a ty podświadomie się temu przeciwstawiasz. Celem tego rozdziału jest pokazanie ci jak korzystać ze schematów jedzenia instynktownego, które napędzi twój metabolizm. Przekonasz się, że możesz jeść wszystko to co lubisz tak  żeby było przyjemne i odżywcze. Żyj: rozdział poświęcony aktywności fizycznej. Mój faworyt.  Jeśli jeszcze nie włączyłaś ćwiczeń do swojego planu dnia, autorka nauczy cię jak zwykły spacer  wydłużany dzień po dniu wpłynie korzystnie na twoje samopoczucie. No i wreszcie rozdział Jedz: potrawy dla całej rodziny skomponowane tak aby były smaczne i zdrowe.

Mój ulubiony przepis:

Sałatka szpinakowa z pomarańczami

sałata
350 g szpinaku
1 średnia pomarańcza pokrojona w kostkę
½  cebuli czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
1 puszka krojonych kasztanów wodnych

Dressing:

Po 2 łyżki  - oleju rzepakowego, keczupu, octu jabłkowego, sosu woscestershire
4 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka cukru, 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki dressingu i włóż do lodówki na ok. godzinę. Zmieszaj wszystkie składniki sałatki w dużej mice i polej sosem.

Ta książka to koktajl wiedzy z zakresu jak jeść, jak nauczyć się jedzenia instynktownego, jak ćwiczyć oraz rozdział na pyszne zdrowe posiłki.

Za książkę serdecznie dziękuję wydawnictwu Carta Blanca i portalowi Polska gotuje.



niedziela, 14 października 2012

Przystawka z szybko smażonych kalmarów


P
rzyrzadzając kalmary ważne jest aby smażyć go krótko, aby nie był gumowaty. Mój sposób jest prosty i bardzo smaczny. 


Składniki:

duży oczyszczony świeży kalmar
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
czosnek przeciśnięty przez praske
1 łyżka oleju
skórka z tartej cytryny trochę


Przygotowanie:

Oczyszczonego i pokrojonego w pierscienie kalmara wrzuć na rozgrzany olej, przemieszaj i wlej wino i chwilę odparuj, dodaj zmiażdżony ząbek czosnek i sól. Na koniec dodaj natkę i od razu wykładaj na talerz . Podawaj z grzanką. Posyp skórką z cytryny.