Jak
pozbyć się poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą figurę? Po prostu „Jedz to co kochasz
kochaj to co jesz” . Autorką tej pozycji jest Dr. Michelle May, która zmagała się
z problemem jo-jo . Któż więc lepiej może
zrozumieć ten problem. Jest propagatorką jedzenia bez poczucia winy. Wraz z mężem - szefem kuchni – tworzy nowe przepisy na
pyszne i zdrowe posiłki. Mnie autorka przekonała – jem to co kocham!
Ta
książka może być rewolucją w twoim życiu, kluczem do rozwiązania problemów związanych
z wagą i jedzeniem. Odnajdziesz w niej
logiczną kombinację diety i ćwiczeń. Szczegółowe informacje na temat roli białka,
węglowodanów, tłuszczy i witamin w naszym organizmie. Jedząc świadomie dostrzeżesz
różnicę w ilości jedzenia , które potrzebujesz. To ty będziesz decydowała! co jeść . W książce nie
znajdziesz informacji o metodach odchudzania. Poznasz natomiast strategie odżywiania.
Najpierw musisz poznać swój styl jedzenia: jedzenie instynktowne , objadanie
się czy jedzenie restrykcyjne . Który
typ reprezentujesz? Autorka w szczegółowy sposób pokazuje różnice i skutki
takiego odżywiania . Cykl jedzenia dzieli na sześć etapów –pytań: Dlaczego jem? Kiedy ? Co? Jak? Ile? Gdzie? Autorka
zaleca powrót do jedzenia instynktownego.
Książka
składa się z czterech części: Myśl:
odpowiesz w niej sobie na pytania
dlaczego? jak? co powinnaś jeść i w jakiej ilości? Odżywiaj się: wiesz pewnie dużo na temat zdrowego odżywiania
proponowanego przez wiele restrykcyjnych diet? Ale samo słowo dieta już narzuca
ci łańcuch na lodówkę a ty podświadomie się temu przeciwstawiasz. Celem tego
rozdziału jest pokazanie ci jak korzystać ze schematów jedzenia instynktownego,
które napędzi twój metabolizm. Przekonasz się, że możesz jeść wszystko to co
lubisz tak żeby było przyjemne i
odżywcze. Żyj: rozdział poświęcony aktywności
fizycznej. Mój faworyt. Jeśli jeszcze
nie włączyłaś ćwiczeń do swojego planu dnia, autorka nauczy cię jak zwykły
spacer wydłużany dzień po dniu wpłynie korzystnie
na twoje samopoczucie. No i wreszcie rozdział Jedz: potrawy dla całej rodziny skomponowane tak aby były smaczne i
zdrowe.
Mój
ulubiony przepis:
Sałatka szpinakowa
z pomarańczami
sałata
350
g szpinaku
1
średnia pomarańcza pokrojona w kostkę
½
cebuli czerwonej pokrojonej w drobną
kostkę
1
puszka krojonych kasztanów wodnych
Dressing:
Po
2 łyżki - oleju rzepakowego, keczupu,
octu jabłkowego, sosu woscestershire
4
łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka cukru, 1 wyciśnięty ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki
dressingu i włóż do lodówki na ok. godzinę. Zmieszaj wszystkie składniki
sałatki w dużej mice i polej sosem.
Ta
książka to koktajl wiedzy z zakresu jak jeść, jak nauczyć się jedzenia
instynktownego, jak ćwiczyć oraz rozdział na pyszne zdrowe posiłki.
Za
książkę serdecznie dziękuję wydawnictwu Carta Blanca i portalowi Polska gotuje.