Latem kiedy są pyszne pomidory warto zrobić do słoika ostrą pastę do kanapek Apetitka. |
SKŁADNIKI:
2,5 kg pomidorów
2 duże czerwone papryki
1 chilli
cebula
100 ml oleju
sól pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować kilka słoików. Dobrze je wymyć i wypasteryować.
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, pokrój w małe kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pomidory. Gotuj ok. godziny tak, aby odparowała z nich woda. W drugim naczyniu zeszklić cebulę pokrojoną w dość drobną kostkę. Dadaj papryki w kawałkach i duś aż będą miękkie. Przełóż paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok. 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
My jemy naszą Apetitkę z grzanką, chlebem z żyta, a czasami kładziemy na wierzch anchois.
to musi być smaczne! :)
OdpowiedzUsuńsuper i można wykorzystać do wielu rzeczy:D
OdpowiedzUsuńWarto zrobić , trud będzie odpłacony zimą, gdy będziemy otwierać kolejne słoiczki, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajnie mieć je z zasięgu i skorzystać gdy lodówka pusta:)
OdpowiedzUsuńWszystko co ostre, co połączeniem papryki i pomidora <3
OdpowiedzUsuń