![]() |
Latem kiedy są pyszne pomidory warto zrobić do słoika ostrą pastę do kanapek Apetitka. |
SKŁADNIKI:
2,5 kg pomidorów najlepiej podłużne
2 duże czerwone papryki
1 chilli
cebula kostka
100 ml oleju
sól pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować kilka słoików. Dobrze je wymyć i wypasteryować np. w piekraniku na 100 st. C.
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki. Rozgrzać łyżkę oleju i dodać pomidory. Gotować ok. godziny tak, aby odparowała z nich woda. W rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w dość drobną kostkę. Dodać papryki w kawałkach i dusić aż będą miękkie. Przełożyć paprykę z cebulą do pomidorów i dalej dusić razem ok. 20 -30 minut. Przełożyć do przygotowanych słoików i zapasteryzować.
My jemy naszą Apetitkę z grzanką, chlebem z żyta, a czasami kładziemy na wierzch anchois.
to musi być smaczne! :)
OdpowiedzUsuńsuper i można wykorzystać do wielu rzeczy:D
OdpowiedzUsuńWarto zrobić , trud będzie odpłacony zimą, gdy będziemy otwierać kolejne słoiczki, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajnie mieć je z zasięgu i skorzystać gdy lodówka pusta:)
OdpowiedzUsuńWszystko co ostre, co połączeniem papryki i pomidora <3
OdpowiedzUsuń