piątek, 27 sierpnia 2021

Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

 

Ciasto na pierogi:

500 g mąki (u mnie orkiszowa) + trochę do podsypania

1 jajo

szczypta soli

szklanka dość ciepłej  wody ( tyle ile zabierze mąka)

Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę z jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Wyrabiamy 8-10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut i przykrywamy aby nie wyschło.

Farsz:

opakowanie sera ricotta

cebula

ząbek czosnku

3-4 kostki mrożonego siekanego szpinaku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki tartego parmezanu

1 łyżka oliwy

Sos:

2 puszki krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 szczypta papryczki pepperoncino  

1 łyżeczka soli

2 garście szpinaku baby

bazylia

Przygotowanie

Farsz: rozmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać sery i wymieszać.

Pierogi:Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić ( użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Obsmażyć na złoto. 

Sos: rozgrzać oliwę, dodać pocięty w plasterki czosnek. Chwilę aromatyzować oliwę, dodać pepperoncino, wlać z puszki pomidory i posolić. Dusić 20 minut. Pod koniec dodać szpinak. Przelać sos na półmisek, ułożyć pierogi i posypać bazylią. 

wtorek, 24 sierpnia 2021

Aromatyczny kompot z mirabelek

 


Kompoty to chyba zapominany napój. Dla większości z nas to smak z dzieciństwa. Ja zapraszam Was do niezwykle aromatycznego i pysznego z użyciem przypraw. Nie dodałam mielonej wanilii i tak się teraz zastanawiam czy nie byłaby jeszcze smaczniej?

Składniki:

500 gram mirabelek

2 litry wody

kilka żółtych śliwek ( opcjonalnie)

1 łyżeczka nasion anyżu

1 laska cynamonu

3-4 ziarna kardamonu

tymianek

cukier trzcinowy jasny do smaku lub erytrol

tymianek do smaku


Przygotowanie: 

Ładne mirabelki umyłam i zalałam wodą. Dodałam laskę cynamonu, kardamon oraz anyż. Zagotowałam ok 15 minut. Odstawiłam. Do ciepłego dodałam cukier. Wlałam do 4 słoików po 330 ml włożyłam żółte dojrzałe śliwki i dodałam tymianek.

Można przygotować weki na zimę. Dowolną ilość mirabelek zalać wodą, dodać te same przyprawy i cukier. Przełożyć do słoików, mocno zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Po pasteryzacji wyjąc i  ustawić dnem do góry, odwrócić po ostygnięciu.




Zakupy internetowe w sklepie Bee.pl


  Bee.pl to jeden ze sklepów internetowych, w którym robię zaopatrzenie do domu. Znajduję tam większość potrzebnych produktów. Od zdrowej żywności po kosmetyki naturalne, suplementy diety, książki. Są także zabawki oraz dział dom i ogród.  




Kiedy wchodzimy na stronę Bee.pl naszym oczom ukazuje się witryna sklepu z sympatyczną pszczołą.

Po wejściu na stronę dostaniemy informację o zapisie do newslettera. Zapis jest naszym indywidualnym wyborem. Po zapisaniu się na niego dostaniemy informacje o promocjach, zniżkach i kodach rabatowych.

Bardzo odpowiada mi w nim WYSZUKIWARKA. Wpisuję szukany produkt i za chwilę otrzymuję produkt którego szukam. Jeśli produktu nie ma, wtedy wyszukiwarka podpowiada mi produkt, który w nazwie zawiera szukane słowo. Zakupy są szybkie i wygodne. Realizacja zamówienia przebiega szybko i sprawnie. Produkty są dobrze zabezpieczone. 

Zobaczcie co zawierało moje ostatnie zamówienie:


Przede mną wypiek bezglutenowego chleba oraz babeczek łaciatych.
Zupa pho z makaronem gryczanym lub ryżowym 
oraz deser z kaszy jaglanej z dodatkiem keto kremu z orzechami laskowymi i olejem MTC.


Łaciate Babeczki od Delecty są pyszne i aromatyczne. Łatwe i  szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka minut, aby cieszyć się słodką przekąską lub mieć dodatek do kawy.


















Keto krem z prażonych orzechów laskowych z olejem MTC dosładzane erytrolem. Lekko słodki, delikatny o kremowej konsystencji. Łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Przepyszny.

Nam bardzo smakował z chlebem wypieczonym z samych ziaren i płatków owsianych Pain Scandinave od Bauck Hof. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia. Zawartość opakowania należy połączyć z wrzącą wodą w ilości zalecanej przez producenta. Następnie przekłada się masę do brytfanki i pozostawia się na 20 minut. Po tym czasie należy go wypiec w piekarniku. Chleb jest sycący, ziarna nie są twarde, dobrze się kroi i nie rozpada. Smaczny. 















Świeca hagi od Manufaktura Polska jest niezwykle aromatyczna. Wybrałam zapach "Wakacje na bali" z eterycznymi olejkami z  trawy cytrynowej, grapefruita, szałwii i cedru. Świeca wykonana jest z ekologicznego wosku sojowego. Pięknie pachnie.