Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
Ciasto na pierogi:
500 g mąki (u mnie orkiszowa) + trochę do podsypania
1 jajo
szczypta soli
szklanka dość ciepłej wody (tyle ile zabierze mąka)
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę z jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Wyrabiamy 8-10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut i przykrywamy aby nie wyschło.
Farsz:
opakowanie sera ricotta
cebula
ząbek czosnku
3-4 kostki mrożonego siekanego szpinaku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
Sos:
2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szczypta papryczki pepperoncino
1 łyżeczka soli
2 garście szpinaku baby
bazylia
Przygotowanie
Farsz: rozmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę.Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać sery i wymieszać.
Pierogi: Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić (użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Obsmażyć na złoto.
Sos: rozgrzać oliwę, dodać pocięty w plasterki czosnek. Chwilę aromatyzować oliwę, dodać pepperoncino, wlać z puszki pomidory i posolić. Dusić 20 minut. Pod koniec dodać szpinak. Przelać sos na półmisek, ułożyć pierogi i posypać bazylią.