Kompoty to chyba zapominany napój. Dla większości z nas to smak z dzieciństwa. Ja zapraszam Was do niezwykle aromatycznego i pysznego z użyciem przypraw. Nie dodałam mielonej wanilii i tak się teraz zastanawiam czy nie byłaby jeszcze smaczniej?
Składniki:
500 g mirabelek
2 litry wody
kilka żółtych śliwek (opcjonalnie)
1 łyżeczka nasion anyżu
1 laska cynamonu
3-4 ziarna kardamonu
tymianek
cukier trzcinowy jasny do smaku lub erytrol
tymianek do smaku
Przygotowanie:
Ładne mirabelki umyłam i zalałam wodą. Dodałam laskę cynamonu, kardamon oraz anyż. Zagotowałam ok. 15 minut. Odstawiłam. Do ciepłego dodałam cukier. Wlałam do 4 słoików po 330 ml włożyłam żółte dojrzałe śliwki i dodałam tymianek.
Można przygotować weki na zimę. Dowolną ilość mirabelek zalać wodą, dodać te same przyprawy i cukier. Przełożyć do słoików, mocno zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Po pasteryzacji wyjąc i ustawić dnem do góry, odwrócić po ostygnięciu.
Uwielbiam mirabelki. Nastawiłam je w tym roku na mirabelkowy ocet. Ciekawe jaki będzie w smaku bo pachnie obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńdomowe kompoty są najlepsze
OdpowiedzUsuń