wtorek, 4 lutego 2014

Budyń z sokiem z mandarynek


T
o jest naprawdę dobry deser. 

Budyń mandarynkowy znakomity w smaku, do tego wegański, choć możesz dać mleko krowie. Ja jednak lubię łączenie owoców z napojem roślinnym.
Do tego mandarynkowy sos. 




SKŁADNIKI:


6-10 mandarynek ( w zależności od wielkości)

skórka z jednej mandarynki

500 ml mleka migdałowego/ sojowego/krowiego


1-2 łyżki płaskie ksylitolu/ cukru


2 - 3 pełne łyżeczki skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej


szczypta wanilii lub cukru waniliowego




PRZYGOTOWANIE:


Wycisnąć sok z 2 mandarynek malakserem z nakładką na cytrusy lub innej metody, taką którą używasz. Odlać pół szklanki soku, dodać skrobię, skórkę, wanilię ksylitol i wymieszać. W rondelku podgrzewać mleko, kiedy zacznie się gotować wlać sok z mąką i z ksylitolem i zagotować. Przelać do pucharków.

Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z pozostałych wyciśniętych mandarynek z niewielką ilością cukru, aż stanie się lepki. 


Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam 1/2 szklanki soku do samego budyniu. Resztę odparowałam. Do budyniu z lodówki dajcie zimny sos mandarynkowy aby nie rozpuszczał chłodnego budyniu.