To jest naprawdę dobry deser.
Budyń mandarynkowy znakomity w smaku, do tego wegański, choć mozesz dać mleko krowie. Ja jednak lubię łączenie owoców z napojem roślinnym.
Do tego mandarynkowy sos.
SKŁADNIKI:
6-10 mandarynek
500 ml mleka migdałowego/ sojowego/krowiego
2 łyżki płaskie ksylitolu/ cukru
2 - 3 pełne łyżeczki skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
miód/ cukier - niekoniecznie
Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką na cytrusy lub użyj metody, którą używasz. Odlej pół szklanki soku, dodaj mąkę, ksylitol i wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się gotować wlej sok z mąką i z ksylitolem i zagotuj. Przelej do pucharków.
Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z pozostałych wyciśniętych mandarynek z niewielką ilością cukru, aż stanie się lepki.
Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam 1/2 szklanki soku do samego budyniu. Resztę odparowałam. Do budyniu z lodówki dajcie zimny sos mandarynkowy aby nie rozpuszczał chłodnego budyniu.