piątek, 31 lipca 2020

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą


Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki pietruszki pełna witaminy C polana olej lnianym z pierwszego tłoczenia, skropiona sokiem z cytryny.        

 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
duża pieczona papryka
3 ogórki kiszone
garść posiekanej natki pietruszki
cebula
kilka listków mięty
2-3 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz do smaku

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przepłukać wodą aby była sypka. Paprykę, cebulę i ogórki pociąć w kostkę. Dodać do kaszy. Natkę pietruszki posiekać wraz z miętą i dodać do reszty składowników. Wlać olej i doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. 


wtorek, 28 lipca 2020

"Domowe kiszonki które leczą" recenzja książki


Kiszenie czas zacząć. Lato.Teraz jest najlepszy moment na kiszenie. Jak je zrobić? Dowiemy się z nowej książki Wydawnictwa RM "Domowe kiszonki które leczą". Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z czytelnikami dietetyczki i założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera Ewa Sypnik- Pogorzelska oraz Magdalena Jarzynka- Jendrzejewska. 


Kiszonki są niezwykle zdrowe, a samo kiszenie jest prostym procesem konserwowania żywności.
W książce opisano wszystkie właściwości kiszonek oraz wskazówki przydane przy ich wykonywaniu.
Zasadniczą częścią książki są przepisy na kiszonki z warzyw i owoców. 
Autorki przyznają, że nie wszystkie kiszonki się udały. Panie podają wskazówki i porady jak nie popełnić błędów przy własnej produkcji, sprawdzone "na sobie”.
Przyznam szczerze, że ta wiadomość mnie ucieszyła. Ostatnio kisiłam kalafiora. Zapach był tak przykry, że całość wyniosłam do śmietnika z napisem „bio”. Teraz, dzięki zapoznaniu się z przepisem na kiszonego kalafiora, wiem gdzie popełniłam błąd. 


W książce znajdziemy informacje czym jest proces kiszenia, jakie są dobroczynne właściwości kiszonek.
Panie wymieniły ich aż 12 zalet.  Znajdziemy przepis na idealną zalewę, jakie warunki otoczenia powinny być podczas kiszenia, skąd wiedzieć, że kiszonka jest gotowa.


Kolejna część książki prezentuje przepisy opatrzone fotografiami na kiszonki oraz przepisy na dania z kiszonek.
Możemy zakisić jabłka, śliwki, cytryny, fasolkę szparagową, cebulę, paprykę, pomidory, dynię, cukinię, buraki, kapusty: białą, czerwoną i pekińską, ogórki, rzodkiewki, białą rzodkiew, seler korzeniowy.

Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować w słoikach przetwory, które leczą. 

Bardzo dziękuję wydawnictwu RM za egzemplarz książki.

Kiedy czytałam niniejszą książkę od razu przyszedł mi do głowy przepis na warzywny koktajl - chłodnik z soku z kiszonego buraka, awokado, kiszonego ogórka i kopry z dużą ilością czarnego pieprzu. A teraz zabieram się za robienie kiszonek z papryki, kalafiora, marchewki i cukinii. 





poniedziałek, 27 lipca 2020

Placki z cukinii i kolby kukurydzy

Placki z cukinii i kolby kukurydzy z dodatkiem ryżu i dymki. Możesz dodać resztkę ryżu, zamiast mąki.

Składniki

1 cukinia ( nie przerośnięta)
1 kolba kukurydzy
cebula dymka ( ta mała z zieloną częścią)
sól i pieprz do smaku
2 jaja
1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)
1 łyżka mąki kukurydzianej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć
2 -3 łyżki ugotowanego ryżu (jeśli macie resztkę z obiadu można dodać, jeśli nie można pominąć)
1 łyżeczka suszonego oregano


Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posól jedną łyżeczką soli odstaw na kilka minut aby puściła wodę. Wyciśnij nadmiar wody z cukinii. Nożem zetnij ziarna kukurydzy. Dodaj do odciśniętej cukinii, wbij jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), oregano, wkręć sporo pieprzu . Dymkę potnij na małe plasterki i dodaj do reszty składników. Dodaj mąkę jeśli chcesz. Wymieszaj składniki razem. Na rozgrzanym oleju smaż placki  na złoto nakładając dużą łyżką porcję. Przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu przełóż na papierowy ręczniczek. Placki posyp resztką dymki.