czwartek, 19 listopada 2020

Ciastka z maszynki w zdrowszej wersji

 

Ciastka z maszynki w lekko zdrowszej wersji. Na mące orkiszowej, ksylitolu ( jeśli mają być dla dzieci to trzeba uważać, ponieważ nadmiar ksylitolu może spowodować biegunkę) i oleju kokosowym z obowiązkową szczyptą soli, pachnące wanilią.

 Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 

SKŁADNIKI:

450-500 g mąki orkiszowej

3 łyżki oleju kokosowego stałego - może być zimny ale nie musi 

3-5 łyżek ksylitolu ( cukru kokosowego) to zależy jak lubisz sładko

1 -2 łyżki zimnego jogurtu ( weganie śmietanka kokosowa z lodówki)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki mielonej wanilii

PRZY&GOTOWANIE:

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i dodać olej kokosowy, jogurt naturalny lub śmietankę kokosową  oraz resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie się rozpadać dodać jeszcze trochę oleju kokosowego. Odrywać po kawałku ciasto i wkładać do maszynki z nakładką na ciastka. Odmierzać na dłoni długość ciastek. Ja odmierzam wyciskając z maszynki ciastko długości palców środkowego i serdecznego. Wtedy ciasteczka wychodzą równej długości. 

Piec w piekarniku nastawionym na 190 stopni C 15 minut.