sobota, 8 sierpnia 2020

Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym

 

Kabaczek w panierce to kwintesencja lata. Często u nas panierowano go jak schabowe. Dziś do niego dla smaku dodałam ziół prowansalskich, pieprz i granulowany czosnek a skórka z cytryny odświeżyła danie i nadała mu lekkości.


2 kabaczki

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

skórka z cytryny - trochę

pieprz i sól do smaku


olej do smażenia

2 jaja

bułka tarta ( u mnie bezglutenowa)


Dip:

opakowanie jogurtu 200 ml

1 ząbek czosnku

sok z połówki cytryny

sól i pieprz do smaku


sałata masłowa


Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki. Wytnij gniazda nasienne ze środka. Pocięte krążki rozłóż na desce i posyp przyprawami, skórką z cytryny, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem z dwóch stron. Wsyp bułkę tartą do talerzyka, w drugim talerzyku roztrzep jaja. Rozgrzej olej. Krążki kabaczka zanurz najpierw w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano w obu stron. Odsącz usmażone krążki kabaczka na papierowym ręczniku.


Przełóż jogurt do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wciśnij sok z cytryny i odpraw solą i pieprzem. Wymieszaj,


Kabaczka podałam z sałatą, dipem jogurtowym.

piątek, 7 sierpnia 2020

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach


Szybkie letnie danie z fetą, fasolką i pomidorami z ziołami.


500 gram fasolki
1 opakowanie sera feta
skórka z cytryny- trochę
1 puszka krojonych pomidorów 
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki chili
oliwa z oliwek
czosnek

Fasolkę umyć, przeciąć i obgotować kilka minut.
Na dno żaroodpornego naczynia wlać oliwę, dodać zgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i wlać pomidory. Dusić kilka minut. Dodać fasolkę, pokruszyć ser. Zapiec w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch posypać świeżą bazylią. 






wtorek, 4 sierpnia 2020

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny



Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną z kminkiem, z pestkami słonecznika z dressingiem z tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca.

1/4 główki czerwonej kapusty
garść suszonej żurawiny
świeży tymianek lub suszony- do smaku
2 łyżki prażonych pestek słonecznika

Dressing:

1 łyżka pasty z sezamu ( tahina)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku ( pomiń jeśli nie lubisz)
1 łyżeczka miodu
pieprz do smaku
1/2 ząbka czosnku

Składniki dressingu zmiksować. 
Kapustę poszatkować. Dodać żurawinę, kminek i pestki słonecznika. Polać dressingiem i dodać tymianek. 


Dressing pasuje do buraków, kalafiora, selera.