czwartek, 16 kwietnia 2015

Sernik z kaszą jaglaną - ciasto bezglutenowe


Sernik przygotowałam z ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart.


SKŁADNIKI:

1 kg sera białego twarogowego ekologicznego
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 wielkoćci L - do 9 żółtek wielkości M (zależy od wielkości jaj)
szklanka cukru/ ksylitolu 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
puszka brzoskwiń + pół opakowania żelatyny



Wykonanie:

Kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą mniej więcej 2 cm ponad kaszę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby sypka i miękka. Studzimy.

Sernik jaglany:

Żółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce  na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną-  wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 


Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową.
Piecz w 180 stopniach C ok. 50-60 minut.


Ciasto wystudź na kratce. 

Zmiksuj brzoskwinie w niewielkiej ilości wrzącej wody rozprowadź żelatynę.  
Zmieszaj z musem brzoskwiniowym. Wylej na ciasto i wstaw do lodówki. 

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Jabłka pod kruchym ciastem


Ciasto z połówkami jabłek upieczone w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki.


SKŁADNIKI:

2 szklanka mąki
szklanka cukru pudru
150 g zimnego masła
3 żółtka
pół laski wanilii lub cukier waniliowy 
1 łyżka kwaśniej śmietany 
6 jabłek Golden Delicjusz lub nirrozpadających się
cukier trzcinowy do posypania jabłek


PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach C do 50 minut.