Sernik przygotowałam z ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart.
SKŁADNIKI:
1 kg sera białego twarogowego ekologicznego
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 wielkoćci L - do 9 żółtek wielkości M (zależy od wielkości jaj)
szklanka cukru/ ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
puszka brzoskwiń + pół opakowania żelatyny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą mniej więcej 2 cm ponad kaszę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby sypka i miękka. Studzimy.
Sernik jaglany:
Żółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną- wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową.
Piecz w 180 stopniach C ok. 50-60 minut.
Ciasto wystudź na kratce.
Zmiksuj brzoskwinie w niewielkiej ilości wrzącej wody rozprowadź żelatynę.
Zmieszaj z musem brzoskwiniowym. Wylej na ciasto i wstaw do lodówki.