Ciasto z połówkami jabłek upieczone w formie na tartę. Świetnie się sprawdziła. Ciasto odrywało się jak bułeczki.
SKŁADNIKI:
2 szklanka mąki
szklanka cukru pudru
150 g zimnego masła
3 żółtka
pół laski wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżka kwaśniej śmietany
6 jabłek Golden Delicjusz lub nirrozpadających się
cukier trzcinowy do posypania jabłek
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach C do 50 minut.
Wygląda fantastycznie, uwielbiam wypieki z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńSuper! Rewelacyjnie wygląda i pewnie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMmmmm co za pyszności, fajnie upieczone i podane.
OdpowiedzUsuńSprytnie;)
Fajny sposób na pyszny deserek z jabłkami w roli głównej. Z chęcią taki zrobię :-)
OdpowiedzUsuńTo brzmi tak cudownie...nie chcesz mnie może na kawie przy tym ciastku? ;)
OdpowiedzUsuńbardzo Cię zapraszam:)
UsuńBardzo efektownie to ciacho wygląda! ciekawa jestem,, jak w środku,, :)) muszę upiec! jak będę po dietce :D
OdpowiedzUsuńwygląda bajerancko! :)
OdpowiedzUsuńzjaaadłabym z wielką chęcią, uwielbiam jabłkowe ciacha!
takie jabłka to niebo w gębie, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda jak poukładane przy sobie bułeczki :D Z naszą miłością do jabłek na pewno by nam bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wybornie :) uwielbiam ciacha z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńWidziałam gdzieś takie ciasto, ale jeszcze nie piekłam. Prezentuje się świetnie !
OdpowiedzUsuńUrocze wzgórza!
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto jako szarlotkę z kawiarni MIsianka wg. kultowego przepisu.
Tak! W Miasance kupiłam pierwsze i nigdy tak dobrego nie jadłam, teraz piekę sama:)
UsuńWidziałam gdzieś takie ciasto, ale jeszcze nie piekłam. Prezentuje się świetnie !
OdpowiedzUsuńAle piękne! Też chciałam zrobić takie ciacho i w końcu muszę się za niego zabrać; )
OdpowiedzUsuńTo właśnie to odrywanie "bułeczkowe" podoba mi się najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i ta możliwość odrywania ciacha z całą połówką jabłka, super! :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Kruche ciasto uwielbiam, a najlepsze połączenie robi właśnie z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda to wszytsko przepysznie, narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńDeser doskonały, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJuż sobie zorganizowałam przepis na ciasto na tartę wegańską, więc już tylko jeden krok dzieli mnie od takiego cudownego ciasta, jak Twoje :-)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam jabłeczniki i owocowe tarty ;)
OdpowiedzUsuńTakiego ciacha z całymi jabłkami jeszcze nie robiłam, ale już jakiś czas jestem nim oczarowana. Te kopułki wyglądają tak kusząco :) Muszę koniecznie w końcu zrobić :))
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, znam je, ale już lata nie jadłam, dziękuję za przypomnienie <3
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, Chętnie wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńTakie piękne ciasto na stół i goście leżą i kwiczą z zachwytu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto! Na pewno je wypróbuję, bo moi chłopacy uwielbiają jabłka :-)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto i jabłka, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto i jabłka, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńale smakowitości, chętnie bym zjadła. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny deser :) Pomysł naprawdę świetny :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, aż ma się ochotę spróbować ;-)
OdpowiedzUsuńOj świetne te jabłka pod kruchym ciastem :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wyglądają niesamowicie pysznie!! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie pysznie!! :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto i jabłka - idealne połączenie. Fantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń