Sernik przygotowałam z ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart.
SKŁADNIKI:
1 kg sera białego twarogowego ekologicznego
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 wielkoćci L - do 9 żółtek wielkości M (zależy od wielkości jaj)
szklanka cukru/ ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
puszka brzoskwiń + pół opakowania żelatyny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą mniej więcej 2 cm ponad kaszę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby sypka i miękka. Studzimy.
Sernik jaglany:
Żółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną- wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową.
Piecz w 180 stopniach C ok. 50-60 minut.
Ciasto wystudź na kratce.
Zmiksuj brzoskwinie w niewielkiej ilości wrzącej wody rozprowadź żelatynę.
Zmieszaj z musem brzoskwiniowym. Wylej na ciasto i wstaw do lodówki.
Wiesz co dobre i czym mnie skusić :)
OdpowiedzUsuńNie lubię kaszy jaglanej, ale ten sernik wygląda po prostu obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :) i prosty do zrobienia,a ten mus z brzoskwiń mmm :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńsernik z kaszą? Powiedziałabym, ze bardziej cięższy będzie? Nie wiem.. wygląda pysznie i czy z kaszą czy nie skusiłabym się na kawaleczek..
OdpowiedzUsuńi ten wierzch tak kusi! <3
Bardzo jestem ciekawa smaku tego serniczka :)
OdpowiedzUsuńWszelkie serniki naszą miłością <3 Ale z kaszą jeszcze nie robiłyśmy ale musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Chętnie bym spróbowała kawałek :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
no ten sernik bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSerniczki z kaszą jaglaną są wspaniałe;) Twój, z dodatkiem brzoskwiń, musiał smakować wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńZ kaszą jaglaną? Super! Uwielbiam ją a serniki jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńSer robi różnicę, to prawda. Takiego połączenia nie próbowałam. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSer robi różnicę, to prawda. Takiego połączenia nie próbowałam. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą? ,szkoda ,że nie widać środeczka ,ale piękny.
OdpowiedzUsuńFajny i zdrowy :) dużą porcję poproszę!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik i jeszcze zdrowy. Oj, zrobię taki:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł z tą kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńMuszę upiec taki sernik. Nie przyszło mi do głowy, żeby w taki sposób wykorzystać kaszę jaglaną, świetny pomysł ! Sernik wygląda bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Budynie, musy, serniki na zimno z kaszy tak, próbowałam, ale sernika pieczonego jeszcze nie. A ten wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńWszystko wskazuje na to, że sernik upiekłaś pyszny. Do tego pięknie i kusząco wygląda. Z kaszą smakuje świetnie. Ja już też dodawałam kaszę do sernika. Tak więc tylko brać przepis i trzeba upiec. Koniecznie z dobrym serem :)
OdpowiedzUsuńjednak dobry ser to gwarancja sukcesu. wygląda baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńAle on przepysznie wygląda, dodatkowo ostatnimi czasy jestem zakochana w kaszy jaglanej więc kusi jeszcze bardziej..:)
OdpowiedzUsuńWyczarowane i zaczarowane! Dobre produkty plus twórczy pomysł... i wszyscy są wniebowzięci :)
OdpowiedzUsuńWyczarowane i zaczarowane! Dobre produkty plus twórczy pomysł... i wszyscy są wniebowzięci :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakował świetnie :) Robiąc sernik następnym razem chyba się trochę zainspiruję :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakował świetnie :) Robiąc sernik następnym razem chyba się trochę zainspiruję :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą jaglaną musi smakować ciekawie :) Fajny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taki sernik :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się wspaniale:-) I ten mus brzoskwiniowy super!:-)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :>
OdpowiedzUsuńJest piękny ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńJestem na etapie fascynacji kaszą jaglaną, ponownie ją "odkrywam". Sernik zapowiada się rewelacyjnie, aczkolwiek bardzo mnie intryguje jego środek. Twaróg ekologiczny musiałabym zastąpić domowym, bo w Irlandii nie ma nawet "zwykłego". :)
OdpowiedzUsuńwspaniały ! ;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuń