Burak faszerowany kaszą gryczaną z kremową fetą.
Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw.
Poznałam ją na warsztatach kulinarnych i chciałam się przepisem na nią z wami podzielić:)
SKŁADNIKI:
3 buraki średnie
woreczek kaszy gryczanej
cebula mała czerwona
groszek w puszcze małe opakowanie lub groszek mrożony
ser feta 3/4opakowania
1/3 szklanki śmietanki kremówki
skórka z cytryny odrobina
oliwa z oliwek
pieprz
rukiew wodna albo rukola
Buraki upiecz w piekarniku około 1,5 g w zależnosci od wielkości w 190 stopniach C zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź. Obrane buraki wydrąż dobrym nożem. Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz. Dodaj kosteczki cebuli, groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj.
Krem z fety:
1/2 opakowania fety lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować.
Doprawić skórką z cytryny.
Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi. Ja nastepnym razem dodam groszek mrożony.
Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi. Ja nastepnym razem dodam groszek mrożony.
Bardzo apetyczne danie. Bardzo lubię faszerowane warzywka :-)
OdpowiedzUsuńsuper,i jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Ciekawe zestawienie składników! :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu "chodzi" za mną chęć wypróbowania buraków inaczej, myślę, że Twój przepis będzie idealny!!
OdpowiedzUsuńNiezwykłe danie, bardzo ciekawie podane :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńPodane jak w restauracji :D Przykład na to jak można zmienić w zwykłego buraka w fantastyczne danie!
OdpowiedzUsuńI buraki i kaszę gryczaną kochamy, więc to jest idealne połączenie dla nas :) Całość musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńdlaczego ja na to wcześniej nie wpadłam?!
OdpowiedzUsuńKocham buraki. a faszerowane to świetna propozycja :)
Jakie pyszności ,muszę sama zrobić te buraki :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Na pewno skorzystam z Twojej propozycji i poszukam kremowej fety :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Zrobię koniecznie!! Feta brzmi pysznie, a i wspomniany kozi serek pasowałby tu wyśmienicie!!
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na buraka ;)) będe musiała wypróbować
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak Łucja nabrałam ogromnej ochoty na tę przystawkę i zrobię właśnie z serkiem kozim , pomysł świetny, dziekuję.
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe połączenie :) Chętnie bym spróbowała, bo te kolory i smaki muszą być bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Cudo! jestem burakożercą, więc to danie absolutnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ten pomysł z burakami, stanowczo za rzadko je jem, a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńW sumie to nie jestem fanką buraków, ale w takim wydaniu chętnie bym ich spróbowała;)
OdpowiedzUsuńfaszerowane buraki - brzmi swojsko, ale nie miałam jeszcze okazji takich próbować ani przyrządzać. A muszę powiedzieć, że wyglądają niezwykle pysznie!
OdpowiedzUsuńI jak pięknie prezentuje się :) na buraka zawsze mam ochotę i takiego z kaszą chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł na oryginalne połączenie, bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki burak :)
OdpowiedzUsuńKaszę gryczaną z burakami i fetą już łączyłam w formie sałatki i wiem, że smakuje wyśmienicie. Natomiast buraki faszerowane to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtakiego buraczka zjadłabym z apetytem:)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł na buraki :) znakomicie się prwezentują :)
OdpowiedzUsuńWyglądaja Twoje buraczki cudnie :). Piękna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńIle zdrowia-i smaku:)
OdpowiedzUsuńzaciekawiłaś mnie tą kremową fetą, na pewno jest to sposób na złagodzenie smaku fety, a z burakiem bardzo pasuje
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda :) musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńWow ale świetne danie z buraków!
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja. Zgadzam się z Tobą - buraki pieczone są o niebo lepsze niż gotowane. Wspaniała kompozycja smaków. Danie "warte grzechu".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Danusia :)
Fajne nasze smaki :) jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńFajne nasze smaki :) jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że buraki wracają do łask, przez długi czas były zapomniane, z są takie smaczne i dają wiele pysznych możliwości
OdpowiedzUsuńburak + feta= połączenie idealne. Zaciekawił mnie dodatek rukwi, tym bardziej że nie miałam jeszcze okazji jej spróbować!
OdpowiedzUsuńGenialnie podane!
OdpowiedzUsuńKlasyka ale w jakim wydaniu!
OdpowiedzUsuńPięknie.
Choć buraki jem codziennie, to faszerowanego jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo smakowicie :):)
OdpowiedzUsuńŚwietne połaczenie i piekny wygląd :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połaczenie i piekny wygląd :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie podane!
OdpowiedzUsuńŚwietne te buraki! Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńpiękne podanie ! uwielbiam patrzeć na takie przepisy ! :)
OdpowiedzUsuńMimo, że kaszy gryczanej nie lubię, to danie wygląda imponująco:-)
OdpowiedzUsuńCiekawa i zdrowa propozycja;)
OdpowiedzUsuńSOS Z FETY POLANY NA GORĄCO ?
OdpowiedzUsuńale gdzie jest napisane na gorąco???
Usuń