poniedziałek, 15 listopada 2021

Bigos po azjatycku z miso

Przepis na bigos po azjatycku z grzybami shiitake i maitake. Jest  c u d o w n y. Mam zamiar zrobić do niego bułeczki bao. Przepis na nie znajdziecie: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/buleczki-bao-z-grzybami-

SKŁADNIKI:

750 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką)

2 suszone śliwki (najlepiej wędzone)

2 dymki lub cebula

5 grzybów suszonych shiitake

garść suszonych grzybów maitake lub mung

 3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka pasty miso

szczypiorek 

pieprz

olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby umyć i namoczyć w szklance wody ok. 20 minut. Po tym czasie gotować  kilka minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać cebulę i zeszklić. Dodać odciśniętą kapustę i śliwki. Dodać sos sojowy oraz wodę z gotowania się grzybów. Grzyby natomiast pokroić w cienkie paski. Dusić całość ok. godziny od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodać miso. Doprawić pieprzem i posypać szczypiorkiem.