Pieczone pierogi empanadas są świetne na obiad, lunch, do lunchboxu, na kolację nie mówiąc już o piwie;) Jeśli chcecie ich więcej podwójcie składniki.
Zacznijcie od przygotowania farszu. Farsz może być z takich składników jakie lubisz ja wybrałam wegański: z duszoną dynią i zieloną soczewicą:
3/4 szklanki zielonej soczewicy ( lub ugotowana ze słoika)
1/2 dyni piżmowej lub hokkaido
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki: rozmarynu, kminu mielonego, mielonej kolendry, oregano, cynamonu, chili, (czarnuszki- opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki i wędzonej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie)
Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj dynię i podlej 2 łyżkami wody. Przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut do miękkości. Dodaj przyprawy. Chwilę podmaż razem z dynią. Zmiksuj dynię i soczewicę pulsacyjnie. Wyjmij do miski, połącz z koncentratem i kukurydzą ( u mnie jej nie ma, ale dałabym gdybym miała;)).
Ciasto:
Na 12 sztuk
160 gram mąki (u mnie orkiszowa) + do podsypowania
20 gram mąki razowej (u mnie orkiszowa)
1/2 łyżeczki soli
80 ml oliwy z oliwek (może być masło)
60 ml dość gorącej wody lub mleka
1 łyżka octu (lub jajko)
Mąkę przesiewamy, przesypujemy składniki do malaksera lub na zagniatamy ciasto na stolnicy. Po wyjęciu z malaksera zagniataj kilka minut. Rozwałkuj na 2 mm ciasto, wytnij spore kółka. Nałóż farsz i zlep pierogi. Posmaruj wodą z solą lub oliwą. Piecz w 190 stopniach C ok. 30 minut.
Podałam z sosem pomidorowo- paprykowym.