czwartek, 29 sierpnia 2024

Pulpeciki z bakłażana

Pulpeciki z pieczonych bakłażanów. 

SKŁADNIKI:

dla 4 osób


2 szt. bakłażanów

100 -120 g bułki tartej

120 g parmezanu lub pecorino utartego drobno

ząbek czosnku

2 płaskie łyżeczki proszku do peiuczenia

2 łyżki posiekanej  natki z pietruszki

sól i pieprz do smaku

cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym na 200 st. C około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu obrać ze skórki. Przełożyć na sito i widelcem odcisnąć wodę z warzywa. Przełożyć do miski i jeszcze rozgnieść widelcem, dodać proszek, bułkę tartą, parmezan oraz natkę, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować małe kulki i obtoczyć w bułce. Usmażyć na oleju. Skropić sokiem z cytryny. 





niedziela, 25 sierpnia 2024

Bułki z soczewicy


Proste w przygotowaniu i bez wyrastania. Bułeczki z soczewicy pysznie smakują z grillowanymi warzywami lub z pastą na którą przepis znajdziecie poniżej.

SKŁADNIKI:

Na 6 sztuk

soczewica czerwona 220 g

20-25 g psyllium (kupiłam w aptece)

1/2 łyżeczki soli

60 ml wody

2 łyżki octu jabłkowego lub jajko

1 i 1/2 łyżki oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia


PRZYGOTOWANIE:

Odważną soczewicę, wypłakać i przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin ( ja moczyłam ziarna całą noc). Następnie przecedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zblendować. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Formować bułeczki po około 100 g ciasta. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać dowolnymi ziarnami.

Piec w 180 st.C 30 minut. 


Do bułek świetnie pasuje pasta z papryki:

SKŁADNIKI:

1 pieczona papryka lub ze słoika grillowana

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

1 ok. łyżeczka soli

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 

podprażone pestki słonecznika

 1 łyżka 

rozmaryn  - kilka igiełek drobno posiekanych

1/2 łyżeczki papryki ostrej


PRZYGOTOWANIE: 


Papryki zawiń w rękaw do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywą i upiecz w piekarniku nastawionym na 190 stopni C i piecz ok.1 godziny. Lekko wystudź, zdejmij skórkę i oczyść z nasion.

Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż podają receptury na opakowaniu. Ugotowaną odcedź i wystudź na sicie. Soczewicę, upieczoną paprykę, koncentrat oraz ostrą paprykę zmiksuj na pastę. Potem dodaj posiekany rozmaryn i pestki słonecznika. Wymieszaj i przełóż do słoika.