Proste w przygotowaniu i bez wyrastania. Bułeczki z soczewicy pysznie smakują z grillowanymi warzywami lub z pastą na którą przepis znajdziecie poniżej.
SKŁADNIKI:
Na 6 sztuk
soczewica czerwona 220 g
20-25 g psyllium (kupiłam w aptece)
1/2 łyżeczki soli
60 ml wody
2 łyżki octu jabłkowego lub jajko
1 i 1/2 łyżki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Odważną soczewicę, wypłakać i przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin ( ja moczyłam ziarna całą noc). Następnie przecedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zblendować. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Formować bułeczki po około 100 g ciasta. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać dowolnymi ziarnami.
Piec w 180 st.C 30 minut.
Do bułek świetnie pasuje pasta z papryki:
SKŁADNIKI:
1 pieczona papryka lub ze słoika grillowana3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 ok. łyżeczka soli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
podprażone pestki słonecznika
1 łyżka
rozmaryn - kilka igiełek drobno posiekanych
1/2 łyżeczki papryki ostrej
PRZYGOTOWANIE:
Papryki zawiń w rękaw do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywą i upiecz w piekarniku nastawionym na 190 stopni C i piecz ok.1 godziny. Lekko wystudź, zdejmij skórkę i oczyść z nasion.
Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż podają receptury na opakowaniu. Ugotowaną odcedź i wystudź na sicie. Soczewicę, upieczoną paprykę, koncentrat oraz ostrą paprykę zmiksuj na pastę. Potem dodaj posiekany rozmaryn i pestki słonecznika. Wymieszaj i przełóż do słoika.