Pulpeciki z pieczonych bakłażanów.
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
2 szt. bakłażanów
100 -120 g bułki tartej
120 g parmezanu lub pecorino utartego drobno
ząbek czosnku
2 płaskie łyżeczki proszku do peiuczenia
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
sól i pieprz do smaku
cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym na 200 st. C około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu obrać ze skórki. Przełożyć na sito i widelcem odcisnąć wodę z warzywa. Przełożyć do miski i jeszcze rozgnieść widelcem, dodać proszek, bułkę tartą, parmezan oraz natkę, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować małe kulki i obtoczyć w bułce. Usmażyć na oleju. Skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz