czwartek, 29 sierpnia 2024

Pulpeciki z bakłażana

Pulpeciki z pieczonych bakłażanów. 

SKŁADNIKI:

dla 4 osób


2 szt. bakłażanów

100 -120 g bułki tartej

120 g parmezanu lub pecorino utartego drobno

ząbek czosnku

2 płaskie łyżeczki proszku do peiuczenia

2 łyżki posiekanej  natki z pietruszki

sól i pieprz do smaku

cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym na 200 st. C około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu obrać ze skórki. Przełożyć na sito i widelcem odcisnąć wodę z warzywa. Przełożyć do miski i jeszcze rozgnieść widelcem, dodać proszek, bułkę tartą, parmezan oraz natkę, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować małe kulki i obtoczyć w bułce. Usmażyć na oleju. Skropić sokiem z cytryny. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz