Podobną zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera.
Bardzo mi smakowała.
Ostatnio kupiłam bryndzę z kminkiem i pomyślałam że zrobię z nią zupę, podobną do tej w Alpach.
Wyszła bardzo smaczna dlatego podaję jej składniki i wykonanie.
SKŁADNIKI
wywar warzywny ok. 1-1,5 litra
biała część pora
1 łyżka oleju/ masła
2 łyżki bryndzy z kminkiem lub zwykłej i kminek do smaku
8 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych na cztery części
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka
papryka słodka szczypta
PRZYGOTOWANIE
Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście laurowe i ziele. Włożyć je ponownie po zmiksowaniu. Dodać 2 łyżki bryndzy z kminkiem i dokładnie wymieszać łyżką.
Na koniec posypać natką i słodką papryką.
biała część pora
1 łyżka oleju/ masła
2 łyżki bryndzy z kminkiem lub zwykłej i kminek do smaku
8 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych na cztery części
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka
papryka słodka szczypta
PRZYGOTOWANIE
Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście laurowe i ziele. Włożyć je ponownie po zmiksowaniu. Dodać 2 łyżki bryndzy z kminkiem i dokładnie wymieszać łyżką.
Na koniec posypać natką i słodką papryką.