piątek, 1 lipca 2022

Zupa na upał vichyssoise

Gdy znudzą wam się już chłodniki, to jest taka zupa jak vichyssoise którą podaje się schłodzoną z lodówki. Jest pyszna. Mimo, że składniki to głównie ziemniak i por to zupa ta smakuje wybornie, jak z najlepszej restauracji. 

Oryginalnie przepis zawiera creme fraiche ( jest świetny creme fraiche do kupienia w ekologicznych sklepach Sobbeke). Ja dodałam zamiast niej białe wytrawne wino. I moim zdaniem jest jeszcze bogatsza w smaku. Możecie zrobić ze śmietaną lub z winem. Sami zobaczcie co bardziej wam leży:)


Składniki:

ziemniaki - 5 szt.

por ( biała część) - 2 szt.

masło - 2 łyżki

creme fraiche lub śmietanka - 150 ml

bulion w kostce  - 1 szt.

wino białe ( opcjonalnie) - 1/2 szklanki

liść laurowy - 1 szt.

tymianek ( najlepiej świeży) do smaku

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w  dość cienkie plasterki. Do garnka dodajemy masło i lekko podsmażamy ziemniaki z porami. Po kilku minutach wlewamy ok. litra wody, dodajemy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania można wlać wino i odparować. Zupę miksujemy na krem. Dodajemy creme fraiche, tymianek i pieprz. Mieszamy. Zupę zimą jemy od razu latem schładzamy w lodówce i podajemy zimną.

czwartek, 30 czerwca 2022

Sałatka pomidorowa z octem jabłkowym

 

Kochani, dziś życzę wam takiej misy pysznych pomidorów. Z czarnymi oliwkami i cebulą polanymi prawdziwą oliwą z oliwek z octem jabłkowym.


Składniki:

3 duże pomidory (u mnie malinowy, ananasowy, bawole serce)
2 łyżki oliwek kalamata z oregano
cebula
natka pietruszki
liście bazylii
2 łyżki oliwek
1 łyżka octu jabłkowego 
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka. Do misy przełożyć wszystkie składniki i wszystko razem wymieszać.




środa, 29 czerwca 2022

Orzeźwiająca sałatka z ogórka, fety i oliwek

 

Prosta, pyszna sałatka na gorące dni. Jest orzeźwiająca, przyjemnie chrupie i co najważniejsze robi się ją w 5 minut.

Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

1 ogórek
1/2 opakowania fety
1/2 cebuli
1-2 łyżki oliwy
2 łyżki czarnych oliwek kalamata
garść posiekanej natki pietruszki
kilka listków świeżej bazyli
oliwa z oliwek
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórka umyć, osuszyć, pociąć w cienkie plasterki, natkę posiekać  drobno a cebulę w piórka. Do miski przełożyć ogórka, wkruszyć fetę i dodać resztę składników. Wymieszać najlepiej rękami. Dodać listki bazylii skropić oliwą.











poniedziałek, 27 czerwca 2022

Kalafior curry z żółtą fasolką z prażonymi nerkowcami

Aromatyczny kalafior z żółtą fasolką i z marchewką

2 porcje
Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

1/2 średniego kalafiora
1 marchewka
2 garście żółtej fasolki
1 łyżeczka przyprawy curry
2 cm świeżego imbiru
po 1/2 łyżeczki ziaren kolendry i rzymskiego kminu
2 łyżki oliwy
chili do smaku
2 ząbki czosnku

1 garść prażonych słonych nerkowców

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki. Kalafior i fasolkę gotować krótko razem max. 5 minut w osolonym wrzątku (ale można od razu smażyć bez gotowania jeśli chcemy bardziej chrupkie warzywa). Marchewkę pociąć w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy- lekko podsmażyć, dodać odsączone na sicie warzywa i smażyć krótko. Wyłożyć na talerze i posypać posiekanymi nerkowcami.