poniedziałek, 27 czerwca 2022

Kalafior curry z żółtą fasolką z prażonymi nerkowcami

Aromatyczny kalafior z żółtą fasolką i z marchewką

2 porcje
Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

1/2 średniego kalafiora
1 marchewka
2 garście żółtej fasolki
1 łyżeczka przyprawy curry
2 cm świeżego imbiru
po 1/2 łyżeczki ziaren kolendry i rzymskiego kminu
2 łyżki oliwy
chili do smaku
2 ząbki czosnku

1 garść prażonych słonych nerkowców

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki. Kalafior i fasolkę gotować krótko razem max. 5 minut w osolonym wrzątku (ale można od razu smażyć bez gotowania jeśli chcemy bardziej chrupkie warzywa). Marchewkę pociąć w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy- lekko podsmażyć, dodać odsączone na sicie warzywa i smażyć krótko. Wyłożyć na talerze i posypać posiekanymi nerkowcami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz