poniedziałek, 19 czerwca 2023

Dorsz z kurkami i kalafiorem

Pyszne danie z kurkami, rybą na pure z kalafiora. Dorsza zawinęłam w plastry boczku. Wegetarianie mogą zawinąć dorsza w liść kapusty i obsmażyć. W przepisie poniżej powiem jak to zrobić, bo wychodzi super! Albo zrobię oddzielny post.

Składniki:

4 porcje polędwicy z dorsza

kilka plastrów boczku lub 4 liście kapusty

sól i pieprz do smaku

kurki

2-3 ząbki czosnku 

cebulka

mały kalafior

korzeń pietruszki (opcjonalnie)

gałka muszkatołowa do smaku

100 ml śmietanki roślinnej lub 30% zwykłej krowiej

1/3 kostki masła lub 50 ml oliwy z oliwek

szczypiorek trochę 

Przygotowanie:

Polędwicę podzielić na cztery części, doprawić solą i pieprzem i owinąć w plastry boczku. Usmażyć na średnim ogniu dodać czosnek w łupinach. Oczyszczone kurki podzielić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła lub oleju dodać sól i pieprz i kurki. Dusić 3-5 minut. Kalafior ugotować z korzeniem pietruszki około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dolać 100 ml śmietanki kremówki lub roślinnej. Dodać gałkę muszkatołową i usmażony i obrany z łupin czosnek i zmiksować. Na talerz wyłożyć pure i umieścić rybę a na wierzchu układamy kurki i szczypiorek.