środa, 5 marca 2014

Gofry z mąki gryczanej z brokułem i bryndzą


Bardzo lubimy z mąki gryczanej naleśniki, placki albo gofry, które polecam. W ogóle nie czuć w nich że są z "innej" mąki. Kupuję mąkę gryczaną jasną. Raz kupiłam pełnoziarnistą ale nie bardzo nam smakowała. Gofry jemy na słodko i na słono.
Mogą być spożywane na śniadanie czy kolacje. U mnie dziś występują jako obiad. Ugotowałam brokuła i zamiast nadziewać nim naleśniki, postanowiłam położyć je na gofrach. 


SKŁADNIKI:

200 g mąki gryczanej jasnej
250 ml mleko
1 szt jajo
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszeku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE: 
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto. Gdyby było za gęste
 należy dolać trochę mleka. Wypiekać w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk. 



NADZIENIE:

1 szt. brokuła
ząbek czosnku
łyżeczka soli
pieprz do smaku
 2 łyżki oliwy z oliwek
bryndza na wierzch lub ser bułgarski 

Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgrzałam oliwę, wcisnęłam czosnek, dodałam brokuła i ubijakiem do ziemniaków lekko "zgniotłam" brokuła. Doprawiłam pieprzem. Wierzch posypałam tartą na dużych oczkach bryndzy, która lekko się roztapiała podczas nakładania:)





Wytrawne Vege Śniadanie