środa, 5 marca 2014

Gofry gryczane z brokułem i bryndzą


Bardzo je polecam. W ogóle nie czuć w nich że są z innej mąki. Jem na słodko i na słono.
W piekarniku własnie siedzą krążki banana obtoczone w cukrze. Będą  - jak wyjdą - na słodko. Te z brokułem są pyszne. Mogą być spożywane na śniadanie czy kolacje. U mnie dziś występują jako obiad:)


200 gram mąka gryczana 
250 ml mleko
1 szt jajo
0,5 łyżeczka sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia


Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto. Gdyby było geste dolej mleka. Piecz w gofrownicy. Z podanej ilości wyszło 8 sztuk. 




1 sztuka brokuła
ząbek czosnku
łyżeczka soli
pieprz 
bryndza (kupiłam kule można było zetrzeć na dużych oczkach) 

Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Rozgrzałam olej, wcisnęłam czosnek, dodałam brokuła i ubijakiem do ziemniaków lekko zgniotłam brokuła. Dodałam pieprz. Wierzch posypałam wiórkami bryndzy, która lekko się roztapiała:)

Wytrawne Vege Śniadanie