środa, 5 czerwca 2024

"Totalnie tofu" Konrad Buzdzyk recenzja


" Totalnie tofu"  książka Konrada Budzyka  poświęcona całkowicie tofu.  Autor w niezwykle ciekawy sposób zachęca czytelnika do eksperymentów z tym składnikiem. Przyrządza go na różne sposoby. Daje mnóstwo możliwości. Przygotujemy go na słono i słodko. Zanim jednak przejdziemy do przyprawiania, gotowania, smażenia, pieczenia dowiemy się skąd się ono wzięło? jak przebiega jego produkcja? jak odróżnić różne jego rodzaje oraz jakie są jego składniki odżywcze? Tofu kocha marynaty. Autor przygotował ich kilkanaście. Bo marynata ma ogromne znaczenie. 

Kiedy poznamy marynaty przed nami rozpoczyna się prawdziwe pole eksperymentalne.  

Kolejne osiem rozdziałów nafaszerowanych jest 83 przepisami.

Wśród których znajdziemy propozycje na smarowidła np. twarożek, smalczyk, pasztet.



 Pyszne śniadania z tofu min. smoothie, gofry białkowe, tofucznica, congee, pankejki.



Zupy ( już ugotowałam "Zupę orzechową z batatami i szpinakiem"👌.



W rozdziale polskie znajdziemy tofu w polskich przepisach na kluchy, pierogi, leniwe, naleśniki. 



Rozdział azjatyckie to prawdziwa uczta z tego kontynentu. Przyznam się że nie znałam kilku nazw potraw np. katsu, mapo, sos gochujang i tu wsparłam się internetem. 



W kolejnym rozdziale poznamy przepisy na makaron z tofu. Przygotujemy lasagne, bolognese, kolorowe muszle.



Z tofu przygotujemy też street food: nuggetsy, tofuburgery, kebab, tacos. 


No i crème de la crème ...  desery na drożdżówki z tofu, ślimaczki, mini pączki, tarty, musy ...

Musisz tą książkę mieć! Pobudza wyobraźnię i chcesz tego wszystkiego spróbować. Ona jest po prostu smaczna!

Bardzo dziękuję wydawnictwu ZNAK za tak pyszny egzemplarz książki.