środa, 3 czerwca 2020

Makaron z łososiem i brokułami


Razowy makaron z łososiem, brokułem z białym winem. Szybkie danie w kilka minut.  

Dla dwóch osób:

SKŁADNIKI

200 g makaronu np.razowego
kilka różyczek brokuła
100 g wędzonego łososia
2 łyżeczki kaparów
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę dodać posiekany czosnek i krótko smażyć. Dodać kapary, pocięte w paski plastry wędzonego łososia, wino. Gotować kilka minut. Wrzucić ugotowany makaron, doprawić chili i wymieszać. Przełożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.


poniedziałek, 1 czerwca 2020

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem

                                                                                                                                                 
Tradycyjne racuchy to niewielkie placuszki z jabłkiem smażone na złoto.
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie gryczana)
łyżeczka świeżych drożdży
jajko
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1 szklanka mleka ( u mnie napój sojowy)
jabłko
cynamon
cukier puder
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki ciasta wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.



Jabłko pokrój w plastry. Za pomocą noża lub wykrawarki do ogryzków usuń gniazdo nasienne. Jabłko potnij w plastry i posyp cynamonem. Każdy plaster zamaczaj w gęstym cieście i smaż na złoty kolor na patelni na średnio rozgrzanym oleju. Kiedy pojawią się na powierzchni charakterystyczne bąbelki przewróć na drugą stronę i smaż 2-3 minuty. 
Odsącz na ręczniczku papierowy. Posyp cukrem pudrem.



Budyń jaglano-kokosowy z ciasteczkami na Dzień Dziecka




Dla wszystkich Nas z okazji Dnia Dziecka 
UŚMIECHU


Składniki:

kasza jaglana - 1 szklanka
napój kokosowy lub migdałowy - 500 ml
cukier kokosowy - 2 łyżki
krem z prażonych nerkowców lub migdałów lub krem kokosowy - 1 łyżka
ciasteczka np. Mogli różne kilka
ozdobne serduszka czekoladowe BioVegan kilka
żelki misie owocowe Multifruit (Bio Organic)

Przygotowanie:

Kaszę wypłukać przelać wrzątkiem i ugotować w napoju kokosowym ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu. Kiedy kasza będzie mięciutka dodać krem ze smażonych nerkowców lub innych ulubionych orzechów, cukier kokosowy i zmiksować na gładko. Przelać do naczynek. Dekorować według uznania ciasteczkami i serduszkami.