poniedziałek, 1 czerwca 2020

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem

                                                                                                                                                 
Tradycyjne racuchy to niewielkie placuszki z jabłkiem smażone na złoto.
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie gryczana)
łyżeczka świeżych drożdży
jajko
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1 szklanka mleka ( u mnie napój sojowy)
jabłko
cynamon
cukier puder
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki ciasta wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.



Jabłko pokrój w plastry. Za pomocą noża lub wykrawarki do ogryzków usuń gniazdo nasienne. Jabłko potnij w plastry i posyp cynamonem. Każdy plaster zamaczaj w gęstym cieście i smaż na złoty kolor na patelni na średnio rozgrzanym oleju. Kiedy pojawią się na powierzchni charakterystyczne bąbelki przewróć na drugą stronę i smaż 2-3 minuty. 
Odsącz na ręczniczku papierowy. Posyp cukrem pudrem.



3 komentarze: