Składniki:
2 suszone grzyby
kafior mały
300 g pieczarrek
korzeń pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
mleczko kokosowe 100 ml
1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego
2 łyżki miso
sól, pieprz do smaku
orzechy włoskie
2 łyżki oliwy
ziele angielskie kilka ziarenek
gałka muszkatołowa
grzanki
oliwa do polania
Przygotowanie:
Suszone grzyby (
najlepiej użyć takich pokrojonych w plasterki) namoczyć w szklance wrzątku.
Obrać pietruszkę i oczyścić pieczarki, kalafiora pokroić na różyczki, cebulkę w
dość grubą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa wraz z
pieczarkami, następnie wlać wodę do zakrycia warzyw i grzybów. Dodać namoczone
grzyby ( można wlać wodę z moczenia grzybów) oraz kostkę bulionową grzybową.
Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut. Na koniec dodać pastę miso i wlać
mleczko kokosowe, zagotować i zmiksować. Podawać z grzankami, posikanymi
orzechami włoskimi a wierzch polać pyszną oliwą z pierwszego tłoczenia
(najlepiej truflową).