Kto lubi czysty barszcz niech nie czyta dalej... 😋bo kremowy barszcz przygotowałam z zakwasu, buraków i włoszczyzny. Aby nie wyrzucać ugotowanych warzyw, pozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie.
Składniki:
włoszczyzna - porcja
buraki gotowane na parze - 2 opakowania
zakwas z buraków - 1 szklanka
czosnek - 2 ząbki
ziele angielskie - 3 ziarna
pestki dyni - trochę
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki
imbir - świeży 2 cm
sól i pieprz - do smaku
Dodatki:
mrożone ciasto francuskie z masłem - 1 opakowanie
pieczarki i boczniaki w zależności od ilości gości
Przygotowanie:
Włoszczyzne oczyscić i umieścić w garnku wlać 1-1 i 0.5 l wody zagotować wywar ok. 15 minut)
Buraki pokroić w kostkę. Do wywaru dodać czosnek, ziele, imbir, a następnie buraki. Doprawić solą. Gotować 5 minut. Wlać zakwas i zagotować. Dodać pieprz oraz cynamon i miksować na krem. Przelać do szklaneczek i dekorować pestkami dyni. Krem można podać z pieczarką z pieca, panierowanym boczniakiem lub gwiazdkami z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie rozmrozić (ok. 10 minut) z ciasta wyciąć dowolne kształty np. gwiazdki i piec w 220 stopniach C ok. 10-15 minut. Można też upiec drzewka choinki. Ciasto należy pociąć w 1 cm paski i na patyczku uformować choinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz