sobota, 7 września 2019

Chrupiące gofry z mąki bananowej



Składniki:

1 i 12 szklanki mąki ( w tym 1/3 mąki bananowej/1/3 mąki ryżowej pełnoziarnistej, 1/3 mąki quinoa)
250 ml mleka roślinnego sojowego ( lub innego)
2 białka
1 łyżka cukru lub miodu ( opcjonalnie)
3 łyżki oleju
 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Dodatki:
jogurt naturalny
nasiona konopi
świeże owoce


Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Mąki, proszek do pieczenia i sodę oraz olej umieść w naczyniu i dodaj mleko.  Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż w zależności od urządzenia około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj  jogurtem lub świeżymi owocami.

czwartek, 5 września 2019

Chłodnik owocowy z dodatkiem jeżyn i soku z czarnego bzu


Chłodnik owocowy
z dodatkiem jeżyn i soku z czarnego bzu 


opakowanie świeżych lub mrożonych jeżyn
0,5 litra maślanki 
2-3 łyżki soku z czarnego bzu
miód akacjowy
odrobina suszonej lawendy

Wszystkie składniki miksujemy. Można podawać z groszkiem ptysiowym.  



wtorek, 3 września 2019

Prosta sałatka z pomidorów


Prosta sałatka z pomidorów. Prosta czyli najlepsza. Pomidory z prawdziwego ogródka dojrzewały na słońcu. Pyszne.

4 pomidory różnej wielkości
1/4 kostki sera bałkańskiego np. owczego
oliwa 2- 3 łyżki
ząbek czosnku
sól i pieprz
liście bazylii- kilka
ocet balsamiczny 2 łyżeczki

2 kromki chleba żytniego na zakwasie


Umyte pomidory pokroić na plastry i rozłożyć na talerzu. Polać oliwą z octem wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Z chleba zrobić grzanki i uprażyć na patelni. Do sałatki pokruszyć ser bałkański, dodać kilka listków bazylii, rozłożyć grzanki i doprawić solą i pieprzem.