poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Flan pomidorowy z parmezanem


Teraz na targach królują pomidory. Trudno się im oprzeć. Kupiłam ich całkiem sporo.  
Z kilku zrobiłam flan pomidorowy, delikatny, puszysty z dodatkiem bazylii.


na 4 porcje: 

4 duże pomidory mięsiste (dałam pomidory paprykowe)
łyżeczka słodkiej papryki
2 jaja
40 g sera tartego parmezan
łyżeczka bazylii
1-2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
odrobina soli 
pieprz do smaku
opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie)
4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
pesto bazyliowe gotowe lub własnej roboty 


PRZYGOTOWANIE

Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Posiekałam. Na oliwie z oliwek (ok.1 łyżka)  usmażyłam rozgnieciony czosnek, dodałam pokrojone pomidory. Po kilku minutach zmiksowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodałam pozostałe składniki - jaja lekko ubijałam. Do wysmarowanych olejem kokilek wlałam masę. Zapiekałam w kąpieli wodnej 45 minut w 190 stopniach C, ostatnie 10 minut w 200 stopniach C. 

Podałam z pesto bazyliowym. 
Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2015