piątek, 5 stycznia 2024

Zupa przeciwzapalna

Zupa na zdrowie. Przygotowałam ją ze składników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir.

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna. 

SKŁADNIKI:

1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość)

2 marchewki

1 średni batat

korzeń pietruszki

garść czerwonej soczewicy

1 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy po łyżeczce: kurkumy, tarty imbir, roztarty ząbek czosnku, mielony kmin rzymski

szczypta czarnego pieprzu oraz cynamonu

1-2 łyżeczki soli himalajskiej

prażone pestki dyni i słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Obrać warzywa i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.  Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami.