czwartek, 10 listopada 2022

Lemoniada na gorąco z sokiem rokitnika

Lemoniadę też można pić w chłodniejsze dni. Taką na gorąco. Ma mnóstwo smaku, aromatu i witamin. Przyprawy takie jak cynamon, kardamon, świeza kurkuma i imbir oraz gałązka rozmarymu wzbogacają smak.

Składniki:

woda wrząca - 1 litr

grejpfrut - 1 szt.

laska cynamonu - 1 szt.

kardamon nasiona - 2 szt.

imbir świeży - 5 plastrów

kurkuma świeża - 5 plastrów

mandarynka lub pomarańcza - 1 szt.

rozmaryn gałązki - 2 szt.

sok z rokitnika - 100 ml

Przygotowanie:

Pokrojoną mandarynkę oraz grejpfruta wrzucamy do dzbanka, dodajemy resztę składników i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach przelewamy do szklanek termicznych i wlewamy sok z rokitnika. Nie trzeba dosładzać chyba, że ktoś chce to polecam miód lipowy.



środa, 9 listopada 2022

Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą

Lekko pikantne placuszki z dyni, jarmużu i czarnej soczewicy beluga Bio Planet. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny ale sos z tahiny lub jogurtu z czosnkiem będzie genialny! U mnie wyszło 9 sztuk.

Składniki:

1/2 dyni hokkaido lub piżmowej (może być też batat czyli słodki ziemniak )

2 jaja "0"

2 liście jarmużu

1/2 papryczki chili

1/2 szklanki czarnej soczewicy Bio Planet

2 łyżki mąki gryczanej lub orkiszoej typ 1100

imbir świeży ok.1 cm

sól (płaska łyżeczka)

1 łyżeczka kminu rzymskiego

olej do smażenia ok. 50 ml

Dodatki: cytryna, sałatka z jarmużu skropiona sokiem z cytryny, olejem rzepakowym i octem jabłkowym

Przygotowanie:

Jarmuż myjemy i siekamy drobno. Dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach wraz z imbirem. Siekamy drobno czosnek, papryczkę i resztę przypraw, wbijamy jaja, dodajemy mąkę i mieszamy. Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni wlewamy olej do smażenia i nakładamy łyżką porcję masy. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniczku. Podajemy z sałatką z jarmużu lun polewamy ulubionym sosem. 



poniedziałek, 7 listopada 2022

Babka ziemniaczna z surówką z jarmużu i jabłka

 

Jarmuż umyj porwij na drobno i przelej wrzątkiem. Jabłko pokrój na zapałki. Z oleju lnianego i octu zrób sos i polej nim jarmuż, do daj jabłko i dopraw solą i pieprzem. 
Można też podawać z gęstym jogurtem. 
Jesienią bardzo lubię piec babkę ziemniaczaną. Pierwszy raz jadłam ją na obozie tenisowym. Podano ją nam na kolację. No i teraz piekę przynajmniej kilka razy w roku. Spójrzcie ile ma nazw regionalnych. Pod jaką nazwą wy ją znacie: blaszak, bugaj, pyrczok, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek.

Składniki:

1 kg ziemniaków
jajo
2-4 łyżki mąki orkiszowej
cebula
2 kawałki kiełbasy (u nas z indyka)
boczek w kostkach 
olej
sól 1 łyżeczka (zobacz czy tobie pasuje taka ilość soli)
pieprz do smaku

Surówka:

2 liście jarmużu
1/2 szt. jabłka
2 łyżeczki octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
olej lniany 2 łyżki

Przygotowanie: 

Ziemniaki (u mnie katania ale mogą być też irysy) obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Przełóż ziemniaki na sito podstaw miskę na dnie zostanie krochmal. Wylej wodę z ociekających ziemniaków przełóż odsączone ziemniaki. Na patelni usmaż cebulkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Następnie zawartość patelni dodaj do startych ziemniaków, wbij jajo i dodaj mąkę. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej formy. Piecz 45 minut w 180 stopni C.


Jarmuż umyj porwij na drobno i przelej wrzątkiem. Jabłko pokrój na zapałki. Z oleju lnianego i octu zrób sos i polej nim jarmuż, dodaj jabłko i dopraw solą i pieprzem. 

Można też podawać z gęstym jogurtem lub kwaśną smietaną.