czwartek, 9 listopada 2017

Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy


Nic nie mówiłam mojej rodzinie z czego są wypieczone te ciastka. Chciałam "zbadać" czy wyczują mąkę z ciecierzycy. Zajadali się, a ja wiedziałam, że jedzą zdrowo:) 


mąka z ciecierzycy przesiana - 2 szklanki
olej kokosowy ekologiczny - 100 ml
cukier kokosowy - 1 szklanka
cukier waniliowy ekologiczny - 1 opakowanie
kakao organicznego użyłam Alce Nero - 2 łyżki
soda - 1 łyżeczka
jaja ekologiczne - 2 szt.
gorzka czekolada posiekana - 20 g
pistacje - 1 łyżka


























Mąkę przesiej przez sito. Dodaj kakao, sodę, cukier kokosowy, cukier waniliowy, posikane orzechy pistacjowe i czekoladę. Wymieszaj składniki. Dadaj jaja i płynny olej kokosowy. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Następnie wyjmij masę na folię spożywcą i  zrób długi rulon ( ok. 5 cm średnicy). Wstaw do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Odwiń z filii i przetnij na równe kawałki ( ok 1 cm). Ciasto umieść w zagłębieniu dłoni i zrób kuleczki. Ba blachę wyłożoną papierem zacznij układać ciasteczka, spłaszczając delikatnie z góry.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 12-15 minut.
Po upieczeniu wyłóż je na papierowy ręcznik.

Miałam dość duże jaja, więc pod rękę miałam mąkę do podsypywania.
Do ciastek możesz dodać swoje ulubione dodatki suszone owoce, różne orzechy.

środa, 8 listopada 2017

Zapiekane pulpeciki z kaszą z grzybami i marchewką w ziołach


Na zewnątrz coraz zimniej, potrzebujemy coraz cieplejszych dań aby ogrzać się od środka i dostarczyć organizmowi najcenniejszych składników. Witamina A np. z marchewki nie może prawidło wchłonąć się z przewodu pokarmowego bez cennego tłuszczu. 

Pulpety:

700 gram mielonego mięsa ( u mnie indyk udziec)
pół łyżeczki kuminu
1 łyżeczka czubata mąki z lnu lub ziemniaczanej
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
łyżeczka oregano
ząbek czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
cebula biała
1 łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku

Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Lekko wystudź. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na jednolitą masę. "Uturlaj" w dłoniach pulpeciki i obsmaż na brązowo na oleju.


Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów krojonych  lub passaty pomidorowej
2 łyżki oleju rzepakowego
spory ząbek czosnku
kieliszek wytrawnego białego wina
szczypta oregano
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
4 łyżki tartego parmezanu

Rozgrzej olej, dodaj czosnek, wlej pomidory, dodaj resztę składników bez parmezanu!  i wymieszaj. Do zagotowanego sosu przełóż obsmażone pulpety. Wlej wino, odparuj alkohol. Posyp parmezanem. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut.


Kasza pęczak z grzybami:




1,5 szklanki kaszy pęczak wypłukanej na sicie
2  - 3 łyżki oleju rzepakowego
cebula czerwona
kilka ciemnych pieczarek
świeży tymianek
sól i pieprz do smaku
kieliszek wytrawnego wina
woda

Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj kaszę wymytą kaszę, zamieszaj. Wlej wino, odparuj. Dolej wody tak, aby wystawała 1-2 cm ponad kaszę. Gotuj ok 20 minut przykrytą.
Na osobnej patelni na oleju podsmaż pieczarki. Kiedy będą rumiane dodasz do ugotowanej kaszy.

Marchewka:

3 średnie marchewki
1 łyżka oleju rzepakowego
estragon
odrobina wody
ząbek czosnku
sól do smaku

Marchewkę obierz i potnij w pół-talarki. Rozgrzej olej dodaj marchewkę, zamieszaj i dolej odrobinę wody, posól. Możesz dodać czosnek ale  nie koniecznie. Kiedy marchew będzie miękka posyp estragonem.
Podawaj!
















































wtorek, 7 listopada 2017

Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur


Wraz z blogerami i naszymi najbliższymi seniorami pojechaliśmy do Akademii Smaku Sokołów (Smaki dobrego życia). Tematem naszego spotkania była Dobra Dieta dla Zdrowia Seniora.

Dietetyk Agnieszka Piskała wprowadziła nas w tematykę zdrowej diety seniora.


Główne zasady to właściwe przygotowywanie posiłków, które powinny być lekkostrawne i łatwe w gryzieniu (gotowanie, duszenie lub powolne pieczenie). Wraz z wiekiem zmniejsza się pragnienie, lecz wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Właściwa ilość płynów to 2 litry na dzień. Liczna  posiłków to około pięciu porcji pomniejszone o 1/4 niż 10 lat wcześniej.  W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci mięsa. Taka kombinacja zapewni obniżenie IG ( indeksu glikemicznego). Nie należy zapominać o błonniku. Znajdziemy je w kaszach: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej. Tłuszcze roślinne to kolejny niezbędny składnik. Bogate w witaminę E i kwasy omega 3 obniżają poziom cholesterolu, pomagają zwalczać wolne rodniki, pozwalają zachować dłużej młody wygląd sprawność fizyczną i seksualną.


Mogliśmy także poznać markę herbat Basilur.
Pani Moniko dziękuję za opowieść o Sri Lance! 



Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na:

Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”
 ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku

Składniki:

200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie)
50 g cebuli
100 g młodych liści szpinaku
250 g mąki
1 jajko
100 ml wody
50 g masła
1 łyżka oleju lnianego
pół pęczka natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki.
Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm.

Farsz:

Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Dodatki:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami.




Makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre” .


Serdecznie dziękuję Akademii Smaku Sokołów za zaproszenie. Za dobre dania, rozmowy przy herbacie i za to, że mogę spotykać tak ciekawych ludzi.