środa, 14 sierpnia 2024

Cukinia po cygańsku


Cukinia po cygańsku znakomicie nadaje się do placków ziemniaczanych lub potraw z grilla. Można zjeść z kawałkiem bagietki. Warto jej zrobić więcej i zawekować. 

SKŁADNIKI:

2 porcje

1 cukinia

2 pomidory malinowe lub podłużne mięsiste

ogórek kiszony lub korniszon

marchew

papryka biała

koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

ketchup 1 łyżka

ocet winny czerwony 1 łyżka

1 ziarno jałowca lub gałązka rozmarynu

kilka ziaren ziela angielskiego 

liść laurowy

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (możesz dodać ostrej)

sól, pieprz do smaku

cebula

kilka ząbków czosnku

oliwa z oliwek 2-3 łyżki

szczypta cynamonu


PRZYGOTOWANIE:


Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę a marchewkę w talarki. Rozgrzewamy w rondlu oliwę i dodajemy przetarty z odrobiną soli czosnek. Całość smażymy ok.10 minut dodając przyprawy: cynamon, rozgnieciony jałowiec, gałązkę rozmarynu, ziele i liść laurowy. Solimy i dodajemy słodkiej papryki. Mieszamy. Potem dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.  Dusimy 30 minut. W międzyczasie dodajemy ocet, ketchup, koncentrat i ogórka pokrojonego w kostkę.