SKŁADNIKI:
2 porcje
1 cukinia
2 pomidory malinowe lub podłużne mięsiste
ogórek kiszony lub korniszon
marchew
papryka biała
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
ketchup 1 łyżka
ocet winny czerwony 1 łyżka
1 ziarno jałowca lub gałązka rozmarynu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (możesz dodać ostrej)
sól, pieprz do smaku
cebula
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę a marchewkę w talarki. Rozgrzewamy w rondlu oliwę i dodajemy przetarty z odrobiną soli czosnek. Całość smażymy ok.10 minut dodając przyprawy: cynamon, rozgnieciony jałowiec, gałązkę rozmarynu, ziele i liść laurowy. Solimy i dodajemy słodkiej papryki. Mieszamy. Potem dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusimy 30 minut. W międzyczasie dodajemy ocet, ketchup, koncentrat i ogórka pokrojonego w kostkę.